Onze handhavers openbare ruimte kunnen gebruik maken van bodycams. Deze camera’s kunnen zij gebruiken op het moment dat ze zich bedreigd voelen of als de situatie op straat onveilig dreigt te worden voor omstanders.

Waarom worden bodycams ingezet?

We willen dat handhavers zo veilig en goed mogelijk hun werk kunnen doen. Proeven bij de politie en in andere steden laten zien dat de bodycams een waardevol middel zijn. De bodycam kan de handhaver helpen om te voorkomen dat een situatie uit de hand loopt.

Staat de bodycam altijd aan?

De bodycam staat altijd uit. Pas als een handhaver zich onveilig voelt of wanneer een situatie dreigt te escaleren, kan de camera worden aangezet. Een handhaver probeert altijd bekend te maken wanneer hij/zij de camera aanzet.

Wat gebeurt er met de opnames?

Na iedere dienst worden opnames bewaard in een beveiligde omgeving. Een klein aantal personen heeft toegang tot de opnames. Er wordt geregistreerd wanneer en we de opnames bekijkt. Na 5 dagen worden opnames verwijderd en vernietigd. Als opnames onderdeel zijn van een klachtenprocedure of inzageverzoek, bewaren we de beelden volgens de bewaartermijn (Archiefwet). Na afloop van deze termijn vernietigen we de beelden.

Beelden die voor opsporingsdoeleinden aan de politie worden verstrekt, worden door de politie bewaard als politiegegevens.

De gemeente Oegstgeest gaat veilig met de beelden om. We houden ons aan de regels voor persoonsgegevens en respecteren de privacy van alle inwoners. In de AVG zijn een aantal rechten van betrokkenen opgenomen waarop u een beroep kunt doen. Lees meer over deze rechten en hoe u zich daarop kunt beroepen.

Uitleesverzoek

Een uitleesverzoek voor de camerabeelden kunt u schriftelijk of digitaal aanvragen.
Per brief stuurt u uw verzoek naar:
Gemeente Oegstgeest
Rhijngeesterstraatweg 13
2342 AN Oegstgeest

Digitaal kan dat via het contactformulier.

In het uitleesverzoek noemt u minimaal:

  • organisatie, naam, adres, telefoonnummer en/of emailadres;
  • een aantoonbare reden voor het uitkijken van de beelden;
  • datum, tijdstip en plaats waar de beelden zijn opgenomen.