Tijdens de donkere dagen, ook wel de wintermaanden, slaan criminelen hun slag. Vooral inbrekers hebben in deze tijd meer mogelijkheden om ongezien hun gang te kunnen gaan. In deze periode is er altijd een toename van inbraken, overvallen en straatroven.

Wat onderneemt de politie?

Gedurende de donkere dagen periode is de politie actief in het bestrijden van ‘high impact crimes’. De politie verscherpt tijdens deze periode toezicht en zorgt voor een intensievere surveillances op bepaalde tijdstippen (‘hot times’) en bij bepaalde plekken waar criminelen vaker toeslaan (‘hot spots’).

Wat kunt u zelf doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt?

Tijdens de donkeredagenperiode slaan criminelen hun slag, omdat ze vaak gemakkelijk in het donker ongezien te werk kunnen gaan. Daarom is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de criminelen geen kans krijgen. Hieronder volgen een aantal tips:

Tip 1: Zorg ervoor dat alle ramen en deuren dicht en op slot zitten. 15% van de diefstallen uit een woning vindt nog steeds plaats door insluiping, omdat een raam of deur niet (goed) was afgesloten.

Tip 2: Geef uw huis een bewoonde indruk als u weggaat. Laat altijd een lichtje aan en laat bijvoorbeeld een koffiekopje staan. In een donker huis kan een crimineel gemakkelijk z’n gang gaan.

Tip 3: Zorg voor goede buitenverlichting en gebruik door PKVW goedgekeurd hang- en sluitwerk (en maak hier consequent gebruik van). Inbrekers houden er niet van om in de spotlight te staan wanneer ze proberen in te breken, zeker niet bij huizen met goed hang- en sluitwerk waarbij het te lang duurt.

Tip 4: Help elkaar. Waarschuw uw buren wanneer zij hun huis onverlicht achterlaten of niet over goede buitenverlichting beschikken.

Tip 5: Bel 112 bij verdachte situaties. Wanneer u een onbekende persoon in de straat ziet die zoekend rondloopt of op de uitkijk lijkt te staan mag u altijd 112 bellen! Zo kan de politie inbrekers op heterdaad aanhouden, en beter nog: inbraken voorkomen.

Tip 6: U kunt ook samenwerken met gemeente en politie aan de veiligheid in uw buurt door u aan te melden bij Burgernet. Hierbij wordt de hulp ingeschakeld van burgers bij het opsporen van een verdacht of vermist persoon. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Burgernet.

Meer informatie over de donkeredagenperiode kun je vinden op de website van de politie.