Oegstgeest investeert fors in onderhoud en woningbouw

Donderdag 29 september heeft het College van burgemeester en wethouders van Oegstgeest de Programmabegroting 2023-2026: Aan de slag voor Oegstgeest aangeboden aan de gemeenteraad. Dit is waar het college de komende vier jaar voor staat en dat komt tot uitdrukking in deze eerste concept- programmabegroting van dit college. De komende periode wordt er fors geïnvesteerd om noodzakelijk achterstallig onderhoud uit te voeren én om ervoor te zorgen dat Oegstgeest uitdagingen als de wooncrisis, de energietransitie en de klimaatverandering het hoofd kan bieden. Dat gaat dit college nadrukkelijk niet alléén doen, maar in samenwerking met haar partners en inwoners van Oegstgeest

De komende jaren worden alle negen achterstallige projecten van de A-lijst (projecten met de hoogste urgentie en prioriteit) uit het Meerjaren Onderhoudsprogramma (MJOP) uitgevoerd. Op die lijst staan bijvoorbeeld de renovatie van de Geverstraat, de herinrichting van de Rijnzichtweg en de Heukelsbrug. Maar ook de vervanging van de riolering in Oudenhof die ons de kans geeft om de buurt aantrekkelijker en duurzamer te maken. Financiële meevallers komen ten goede aan de uitvoering van andere zeer noodzakelijke projecten. Het college vindt het van groot belang dat al het noodzakelijke en wettelijk verplichte onderhoud daadwerkelijk wordt aangepakt.

Wonen en duurzaamheid

Ook gaan we aan de slag met het bouwen van woningen. Met name voor groepen die door de wooncrisis het meest in de verdrukking zijn gekomen. Dat betekent dat we bij projecten als La France, Rhijnkade en de Almondehoeve vooral inzetten op sociale woningen en middel dure woningen. Initiatieven voor jongerenhuisvesting en woningbouwprojecten die zich speciaal richten op senioren of zorg krijgen daarbij prioriteit.

Bestaande woningen moeten verduurzaamd worden. Daar gaat de gemeente mee helpen, de Bloemenbuurt en Nieuw-Rhijngeest zijn hiervoor een pilot gebied. Ook moeten de gemeentegebouwen de komende jaren verduurzaamd worden. Daarnaast worden de plannen op het gebied van klimaatadaptatie uitgevoerd, waarbij wonen en groen goed in balans gebracht worden. Dat is nodig om toekomstige risico’s door hitte, droogte en wateroverlast in onze gemeente af te wenden.

Financieel

De Onroerendezaakbelasting (OZB) omhoog met 15%. Ook de toeristenbelasting gaat omhoog met 23%. De afvalstoffenheffing daarentegen wordt 5,8% goedkoper. En op de overige lokale lasten wordt alleen inflatiecorrectie toegepast.

Bekijk hier de hele programmabegroting online

De behandeling van de begroting in de gemeenteraad staat gepland voor de volgende 2 data: 3 november 2022 en 8 november 2022