Doe mee!

Door klimaatverandering krijgen we te maken met heviger en langduriger regenbuien. Veel van dat regenwater komt in het riool terecht. Bij een forse regenbui kan het riool dat niet altijd aan. Dit kan tot schade of wateroverlast leiden. Er zijn allerlei opties om dat te voorkomen en daar gaat de komende jaren op gemeentegrond aan gewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan wateropvang op grotere schaal. We kunnen het opgevangen regenwater dan gebruiken tijdens droge periodes. Maar de gemeente kan het niet alleen oplossen. Denk ook aan wateropvang op uw eigen perceel. We willen hier regels voor vastleggen, die van belang zijn voor iedereen die een nieuwbouwproject start of sloopt en nieuw bouwt op het eigen perceel (zogenaamde vernieuwbouw).

Waarom alleen bij (ver)nieuwbouw? We snappen dat het veel rompslomp en kosten met zich meebrengt om waterberging aan te leggen in of onder een bestaande tuin of terras. Bij (ver)nieuwbouwprojecten vinden we dit echter wel een redelijke vraag/eis.

Om beter om te gaan met hemelwater en grondwater, hebben we een concept verordening opgesteld. Hierin hebben we al gedeeltelijk inbreng meegenomen van het Vastgoedbedrijf van de Leidse Universiteit en de woningcorporatie MeerWonen. In de verordening is opgenomen om bij (ver)nieuwbouw de opvang van hemelwater op het eigen perceel te regelen, met een minimale waterbergingscapaciteit van 60 liter per vierkante meter verhard oppervlak.

Heeft dit onderwerp uw interesse? Was u recent betrokken bij nieuwbouw of heeft u daar plannen voor? We horen graag of u suggesties of ervaringen heeft die meegenomen kunnen worden in de verordening. De conceptverordening leest u op doemee.oegstgeest.nl. Reageren kan tot 24 november 2021.