De Leidse Regio heeft de gemeentelijke toegang Jeugdhulp voorlopig gegund aan een samenwerkingsverband tussen Cardea, Gemiva-SVG Groep, Kwadraad en MEE ZHN. Op 1 juli 2021 gaat een nieuwe contractperiode in voor de gemeentelijke toegang Jeugdhulp. De vier gemeenten in de Leidse regio (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude) hebben de afgelopen periode  een zorgvuldig en intensief aanbestedingstraject voor de gemeentelijke toegang  tot de Jeugdhulp doorlopen. Het gaat nog om een voorlopige gunning . Tot 1 januari 2021 hebben partijen de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de gemaakte keuze. De samenwerking wordt vastgelegd voor een periode van 5 jaar met opties voor verlenging langer dan 5 jaar. Bij de keuze voor de nieuwe partij is scherp gelet op de mogelijkheden om de geformuleerde en aangescherpte doelstellingen te realiseren: het kind en gezin centraal, normaliseren van problemen en aanbieden van hulp in het dagelijks leven.

Vanaf 1 juni neemt het nieuwe samenwerkingsverband alle cliënten van de coöperatie, waar de Jeugd en gezinsteams onder vallen, over. Nieuwe aanmeldingen worden tot 1 juli nog door de huidige Jeugd en gezinsteams in behandeling genomen. Ouders van kinderen die nu hulp krijgen via de Jeugd- en gezinsteams worden daar door de partijen zelf te zijner tijd over geïnformeerd. Uitgangspunt bij de overgang is het garanderen van continuïteit van hulp en ondersteuning.

Inwoners met vragen over opgroeien en opvoeden kunnen tot 1 juli 2021 nog terecht bij de jeugd- en gezinsteams (de gemeentelijke toegang) die ook lichte vormen van jeugdhulp bieden.

Tot 1 juli 2021 zetten gemeenten en de coöperatie hun samenwerking voort en werken achter de schermen aan een soepele overgang.