Waarschuwing voor Grasaren bij honden en katten

Het is weer zomer, en veel mensen genieten van het mooie weer met hun huisdieren. Maar pas op! Grasaren kunnen gevaarlijk zijn voor honden en katten. Grasaren zijn zaadjes van wilde grasplanten. Ze zien eruit als kleine pijltjes en kunnen makkelijk in de vacht van je hond of kat blijven hangen. Ze komen vooral voor in hoge grassen en langs wandelpaden.

Foto van grasaren


Als een grasaar in de vacht blijft hangen, kan deze in de huid, oren, neus of ogen van je huisdier terechtkomen. Dit kan pijn, infecties en zelfs operaties veroorzaken.

Wat kun je doen om je hond of kat te beschermen?

  1. Vermijd hoge grassen: Loop niet met je huisdier door hoge grasvelden.
  2. Controleer de vacht: Kijk na elke wandeling goed of er geen grasaren in de vacht zitten.
  3. Wees extra voorzichtig bij de oren, neus en poten: Dit zijn de plekken waar grasaren het vaakst problemen veroorzaken.
  4. Ga naar de dierenarts: Als je denkt dat er een grasaar in je huisdier zit, ga dan meteen naar de dierenarts.

Let goed op je huisdier en geniet van een veilige zomer!

Spinselmot: Niet Gevaarlijk, Geen Gif Nodig

In de lente en zomer zie je ze vaak: bomen en struiken die helemaal ingepakt lijken te zijn in een wit web. Dit is het werk van de spinselmot. Veel mensen schrikken hiervan en denken dat deze mot gevaarlijk is voor planten, dieren of mensen. Gelukkig is dat niet het geval.

De spinselmot is een kleine rups die een beschermend spinsel maakt om zichzelf te beschermen tegen vogels en andere vijanden. Deze rupsen eten de bladeren van bomen en struiken, maar dit veroorzaakt meestal geen blijvende schade. De planten herstellen zich meestal snel en groeien gewoon weer aan.

Foto van Spinselmot

Omdat de spinselmot niet gevaarlijk is, is het niet nodig om gif te gebruiken om ze te bestrijden. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor andere insecten, dieren en het milieu. Het beste is om de natuur haar gang te laten gaan. Vaak verdwijnen de rupsen vanzelf na een paar weken, en de bomen en struiken komen er weer bovenop. De rupsen en motten zijn bovendien weer voedsel voor bijvoorbeeld koolmezen en andere vogels. 

Kortom, de spinselmot ziet er misschien eng uit, maar is ongevaarlijk.