Bekendmaking
Uitvoeringsbesluit voor naamgeving en nummering gemeente Oegstgeest 2021
Dit uitvoeringsbesluit is een uitwerking van de nadere voorschriften zoals genoemd in artikel 7 van de Verordening naamgeving en nummering (adressen) Oegstgeest 2021 en bevat administratieve- en technische uitvoeringsvoorschriften voor de naamgeving van de openbare ruimten en de nummering van adresseerbare objecten.
HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN
In dit uitvoeringsbesluit (en de daarop berustende bepalingen) wordt verstaan onder:
-
a.
Adres: een door het college aan een verblijfsobject, een standplaats of een ligplaats toegekende benaming zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) bestaande uit een combinatie van de naam van een openbare ruimte, een nummeraanduiding en de naam van een woonplaats;
- b.
- c.
-
d.
Ligplaats: een door het college als zodanig aangewezen plaats in het water, al dan niet aangevuld met een op de oever aanwezig terrein of een gedeelte daarvan, die is bestemd voor het permanent afmeren van een voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikt drijvend object zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet BAG;
- e.
- f.
- g.
- h.
- i.
- j.
-
k.
Standplaats: een door het college als zodanig aangewezen terrein of een gedeelte daarvan dat is bestemd voor het permanent plaatsen van een niet direct en duurzaam met de aarde verbonden en voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikte ruimte zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet BAG;
- l.
-
m.
Verblijfsobject: de kleinste binnen één of meerdere panden gelegen en voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikte eenheid van gebruik die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte, die onderwerp kan zijn van goederenrechtelijke rechtshandelingen en in functioneel opzicht zelfstandig is zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet BAG;
- n.
Artikel 2. Algemene richtlijnen voor vaststelling van namen
Bij het doen van voorstellen aan het college met betrekking tot de naamgeving van delen van de openbare ruimte gelden de navolgende criteria en richtlijnen:
-
1.
Voor een goede vindbaarheid en ter vermijding van verwarring wordt bij voorkeur gekozen voor:
- a.
- b.
- c.
- d.
- e.
- f.
-
g.
Het schrijven van straatnamen die met ‘de’ of ‘van’ beginnen worden conform de spellingsregels met een hoofdletter geschreven. Van oudsher werden in Oegstgeest namen die beginnen met ‘de’ of ‘van’ met een kleine letter geschreven (bijvoorbeeld de de Kempenaerstraat), maar is niet consequent toegepast. Dit leidt echter tot verwarring, reden waarom hiervan wordt afgeweken voor bestaande en toekomstige namen.
- 2.
- 3.
- 4.
- 5.
- 6.
Voor een eenduidige wijze van nummeren worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
-
1.
De toekenning van nummers geschiedt zoveel mogelijk overeenkomstig de daarvoor vastgestelde NEN-norm, met de volgende aanvullingen:
- a.
-
b.
er wordt begonnen met het nummeren vanaf het beginpunt van de straat dat het dichtst bij het centrum van Oegstgeest is gelegen, of als dat niet logisch is vanaf het beginpunt van de straat dat het dichtst bij het centrum van de buurt ligt of vanuit de ontsluitingsweg in de buurt. Bij het toevoegen van adressen in een al bebouwde omgeving wordt rekening gehouden met de historische situatie.
- c.
- d.
-
2.
Voor een aantal specifiek bepaalde objecten wordt als uitgangspunt de volgende wijze van nummering voorgeschreven:
-
a.
transformatorhuisje: het toe te kennen nummer bestaat bij voorkeur uit het nummer van het dichtstbij gelegen authentieke nummer, zo mogelijk gevolgd door de hoofdletter T; als de T niet meer beschikbaar is of er zijn meerdere transformatorruimten bij elkaar, kunnen hier ook andere hoofdletters toegevoegd worden.
-
b.
galerijflat: als er in een pand meerdere verblijfsobjecten per verdieping aanwezig zijn en de toegangen daarvan zijn gelegen aan galerijen, dan geschiedt de nummering bij voorkeur horizontaal van links naar rechts per galerij. Daarbij wordt dan eerst de laagst gelegen galerij genummerd en vervolgens in verticale richting gewerkt.
-
c.
portiekflat: als er in een pand meerdere verblijfsobjecten per verdieping aanwezig zijn met één gemeenschappelijk trappenhuis, dan geschiedt de nummering bij voorkeur verticaal. Daarbij wordt dan eerst de rechterzijde van het portiek van beneden naar boven genummerd en vervolgens de linkerzijde van beneden naar boven.
-
a.
- 3.
HOOFDSTUK 4. WIJZIGING VAN NAMEN EN NUMMERS
- 1.
-
2.
Voor hernoemingen en hernummeringen op initiatief van de gemeente worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
- a.
-
b.
Bij hernummering, anders dan bedoeld onder artikel 8 lid 1 van dit uitvoeringsbesluit, kan door de eigenaar / gebruiker van het te hernummeren object een verzoek worden gedaan voor een onkostenvergoeding van de aantoonbaar werkelijke gemaakte kosten, met een maximumbedrag van € 50,- voor benadeelde particulieren en € 250,- voor benadeelde bedrijven en andere rechtspersonen;
-
c.
Indien aantoonbaar kan worden gemaakt dat de standaardvergoeding, zoals opgenomen in artikel 10 lid 2 sub b van dit uitvoeringsbesluit, redelijkerwijze niet in verhouding staat tot de te maken kosten, kan in uitzonderlijke gevallen daarvan worden afgeweken. De gemeente kan aanvullende eisen stellen aan de aan te dragen bewijsvoering;
- d.
HOOFDSTUK 5. TECHNISCHE UITVOERINGSVOORSCHRIFTEN
-
1.
Een naamdrager moet voldoen aan de daarvoor vastgestelde NEN-norm voor wat betreft de functionele eisen ten aanzien van de afmetingen, de uitvoering, de constructie, de kleursoorten en de licht-technische eigenschappen van de toegepaste materialen. De specificaties van de Oegstgeester naamdragers zijn: plaataluminium of duurzamer materiaal conform de vastgestelde NEN-norm, waarbij geldt randen rood gespoten, rode fondkleur, gele tekst in ANWB E/e 60/44. Fond en tekst retro reflecterend klasse I, d.m.v. overlay folie.
- 2.
- 3.
- 1.
- 2.
- 3.
-
4.
Bij plaatsing of vervanging van nummeraanduidingen door de rechthebbende zelf zijn geen uitvoeringsvoorschriften opgenomen inzake de bij het aanbrengen van de nummerdragers te gebruiken materialen. Volstaan wordt met de vermelding dat de nummering goed duidelijk zichtbaar dient te zijn vanaf de openbare weg en er een goed kleurverschil is tussen de ondergrond en de nummerdrager zelf.
Burgemeester en wethouders van Oegstgeest
de secretaris,
Jeffrey Versluis
de burgemeester,
Emile Jaensch
Bijlage 1. OVERZICHT VAN TE HANTEREN NEN-NORMEN
In deze bijlage worden de hanteren NEN-normen vermeld voor naam- en nummerdragers, zoals bedoeld in de artikelen 2, 5, 9 en 10 van het Uitvoeringsbesluit naamgeving en nummering.
Deze bijlage kan afzonderlijk van het uitvoeringsbesluit worden geactualiseerd bij wijziging van de NEN-normen. Het uitvoeringsbesluit spreekt over ‘de daarvoor geldende NEN-norm’, zodat steeds de meest actuele NEN-norm van toepassing is.
Ten aanzien van de afmetingen, de uitvoering, de constructie, de kleursoorten en de lichttechnische eigenschappen van de toegepaste materialen, alsmede de plaatsing van naamdragers, als bedoeld in artikel 9 lid 1 van het Uitvoeringsbesluit naamgeving en nummering.
Ten aanzien van de wijze van toekenning van nummering, als bedoeld in artikel 5 lid 1 van het Uitvoeringsbesluit, alsmede de plaatsing van nummerdragers, als bedoeld in artikel 10 lid 2 van het Uitvoeringsbesluit naamgeving en nummering.
Ten aanzien van de afmetingen, de vormgeving en het materiaal dat wordt toegepast voor de vervaardiging van nummerdragers, als bedoeld in artikel 10 lid 1van het Uitvoeringsbesluit naamgeving en nummering.
Ten aanzien van de schrijfwijze, presentatie en afkortingsregels van adresgegevens bij informatieverkeer tussen publiekrechtelijke en/of privaatrechtelijke organisaties , als bedoeld in artikel 2 lid 2 van het Uitvoeringsbesluit naamgeving en nummering.