Update augustus 2024

Stand van zaken hoogspanningskabel

De situatie met de kabels en leidingen die aan de brug hangen, blijft complex. Helaas kunnen we de brug niet vervangen zonder deze kabels en leidingen (permanent of tijdelijk) te verplaatsen. Het grootste knelpunt is de 50kV hoogspanningskabel. Deze kabel is belangrijk voor de regio en kan daarom niet zomaar worden uitgeschakeld of verplaatst. Netbeheerder Liander werkt sinds 2021 aan een ander tracé voor deze kabel, die nu door de Dorpsstraat en via de brug loopt.

De vooronderzoeken en het basisontwerp voor een ondergrondse elektriciteitsverbinding langs de A44 zijn afgerond. Dit is ook gebeurd voor een lokale kabel via de Almondehoeve. Deze kabel begint bij de oude brandweerkazerne in de Dorpsstraat, gaat door de Groenhoevelaan en dan naar de nieuwe woonwijk Almondehoeve. Daar kan de kabel door de groenstrook gaan die in de plannen van de wijk is opgenomen. In september 2024 bespreekt Liander een investeringsplan voor deze kabels. Daarna kan er een definitief ontwerp worden gemaakt voor één van de opties. Dit ontwerp wordt afgestemd met de gemeente en de projectontwikkelaar van Almondehoeve.

Andere kabels en leidingen

ln de eerste helft van 2024 hebben we meerdere gesprekken gehad met andere nutsbedrijven. Behalve de hoogspanningskabel van Liander moet ook een oplossing gevonden worden voor de waterleiding van Dunea. Deze waterleiding kan vanwege veiligheidseisen pas worden verplaatst als de hoogspanningskabel is verplaatst. Dunea onderzoekt samen met de gemeente of de waterleiding niet meer onder de brug, maar in de buurt van de brug kan komen. 

Liander en Dunea zijn leidend bij het verleggen van de kabels en leidingen. Als zij een oplossing hebben, kunnen de andere nutsbedrijven hun plannen verder concretiseren.

Daarna kunnen wij het eerder gemaakte ontwerp voor de brug opnieuw toetsen en starten met de aanbesteding voor de uitvoering. Voorlopig denken we dat het bestaande ontwerp gebruikt kan worden en niet aangepast hoeft te worden.

De nutsbedrijven waarmee we in gesprek zijn laten weten dat ze de komende twee tot drie jaar geen tijd hebben voor dit project vanwege de drukte in het landelijke energienetwerk. Op dit moment gaan wij er in onze planning van uit dat de kabels en leidingen in 2027 zijn verplaatst en dat de vervanging van de brug vanaf 2O28 kan starten.

Hoe gaat het nu verder met de inrichting van de Dorpsstraat en omgeving?

De gemeente heeft inmiddels besloten om de Dorpsstraat permanent af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Daarnaast willen we de Dorpsstraat en omgeving op een later moment ook herinrichten. Dat kunnen we pas doen zodra de situatie rond de kabels en leidingen bekend is en de vervanging van de brug definitief gepland is. De doorvaart onder de brug zal dus ook nog gehinderd blijven, totdat de brug kan worden vervangen. Booteigenaren met een ligplaats die hiervan nadeel ondervinden en daarvoor gecompenseerd worden door

de gemeente, zijn hier vorig jaar apart over geïnformeerd.

Wat betekent dit voor de huidige betonnen afzettingen?

We hebben dit jaar onderzocht of de afzettingen weggehaald kunnen worden. We hebben hiervoor advies gevraagd aan ingenieursbureau Antea, die ook de brug monitort via sensoren, en zij raden het af vanwege de geldende veiligheidsnormen. De afzettingen dragen met hun gewicht bij aan de stabiliteit van de brugconstructie. Het gewicht van de betonnen blokken zorgt ervoor dat de gemetselde toogbrug vanuit de landhoofden op zijn plek wordt gehouden. We begrijpen dat de betonnen afzettingen hinderlijk en niet fraai zijn, maar willen voorkomen dat er een veiligheidsrisico ontstaat. Daarom willen we de betonnen afzettingen in principe pas verwijderen als de brug wordt vervangen tenzij we een andere oplossing hiervoor vinden. 

Wel maakt de gemeente momenteel een plan om de uitstraling van de brug te verbeteren. Enkele ideeën hiervoor zijn het toepassen van extra beplanting en het schilderen van de betonnen afzettingen. Het is voor de veiligheid belangrijk dat er voldoende reflectoren zichtbaar aanwezig zijn en dat er geen nieuwe zware belastingen worden geplaatst op de brug.

Wat gaan we doen?

Sinds de gedeeltelijke afsluiting in april 2019 is het onderzoek naar oplossingen afgerond. In september 2019 heeft het college van B&W besloten de brug te vervangen. Daarbij houden we rekening met:

  • Het behoud van de functie van de Pastoorswatering in de waterhuishouding
  • Een oplossing voor het netwerk van kabels en leidingen van nutsbedrijven
  • Behoud van de functie in verkeersnetwerk
  • Herstel van de doorvaart voor kleine boten

Wanneer doen we dit?

De vervanging van de Sluisbrug is een ingewikkeld project is. We onderzoeken geschikte oplossingen. Een definitieve planning is nog niet bekend.

Waar gaan we aan het werk?

  • Sluisbrug
  • Dorpsstraat

Wat betekent dit voor u?

Om de situatie veilig te houden en de conditie van de brug niet verder te laten verslechteren, is de brug op dit moment alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Ook is de brug (deels) gestut en houden we de stabiliteit in de gaten.

Waarom doen we dit?

De Sluisbrug in de Dorpsstraat heeft verschillende belangrijke functies:

  • het is zo mogelijk de Pastoorswatering over te steken;
  • de brug zorgt ervoor dat kleinere recreatieboten hier kunnen varen;
  • en onder en in de brug lopen veel belangrijke kabels en leidingen.

Omdat deze brug al langere tijd in slechte staat verkeert is vervanging noodzakelijk.

Hoe gaan we te werk?

Onder en in de huidige brug lopen echter veel belangrijke kabels en leidingen waardoor de vervanging een complex project is.

Via verschillende (digitale) communicatiemiddelen houden we u op de hoogte. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsberichten, bewonersbrieven en informatie avonden.

Contactgegevens

Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 12.00 uur op 14 071.

Activiteiten/participatie

Hieronder vindt u alle informatie over georganiseerde activiteiten en participatie mogelijkheden.

Meer informatie en documenten

Nog meer belangrijke informatie om u te verdiepen.