Inzameling afval bij hoogbouw gaat veranderen in 2025
De manier waarop we restafval en groente-, fruit- en etensresten inzamelen bij bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen gaat veranderen. We beginnen met het plaatsen van ondergrondse verzamelcontainers voor het restafval. Als we daar klaar mee zijn vernieuwen we de inzamelvoorzieningen voor groente-, fruit en etensresten. Vanwege logistieke redenen kunnen we dit niet tegelijkertijd doen. Zodra we aan de slag gaan in een buurt ontvangen bewoners een brief met meer informatie.
Op deze webpagina vindt u meer informatie over de aankomende veranderingen en hoe we dit voorbereiden. We hebben informatie toegevoegd voor de toekomstige gebruikers van de nieuwe afvalvoorzieningen (bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen) en voor andere omwonenden.
Over de ondergrondse containers voor restafval
Halverwege 2025 starten we met het plaatsen van de eerste ondergrondse restafvalcontainers. Bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen kunnen dan met een pasje de ondergrondse container openen en het restafval weggooien. Aan het gebruik van deze containers zijn geen extra kosten verbonden. We plaatsen de ondergrondse restafvalcontainers wijk voor wijk en op loopafstand van de gebruikers.
Op deze pagina vindt u een kaart met de toekomstige containerlocaties en leest u welke stappen we doorlopen voordat we de containers plaatsen. Daarnaast leest u hoe u eventueel kunt reageren op de locatiekeuze. Aanvullend vindt u hier antwoord op veel gestelde vragen over afval scheiden en ondergrondse containers.
Van onderzoek tot plaatsing: welke stappen doorlopen we?
De ondergrondse restafvalcontainers worden niet zomaar geplaatst. We onderzoeken vooraf welke plekken geschikt zijn. Zo komen we tot een goed plan met weloverwogen containerlocaties. Om de containers straks op meest geschikte plek te plaatsen doorlopen we onderstaande stappen.
1. Onderzoek naar geschikte locaties
Een geschikte locatie vinden voor ondergrondse containers is lastiger dan voor bovengrondse containers. Dit komt doordat we met veel verschillende dingen rekening houden in ons locatieonderzoek. Als er kabels, leidingen, rioleringen in de grond liggen, kan op deze plek geen ondergrondse container geplaatst worden. Daarnaast moet de container bereikbaar zijn voor het inzamelvoertuig, dat met een grote kraan de containers uit de grond hijst en ledigt. Ook houden we rekening met bijvoorbeeld een maximale loopafstand, toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en het voorkomen van schade aan boomwortels. Sommige locaties lijken hierdoor op het eerste oog geschikt, maar tijdens ons onderzoek komen we erachter dat dit om allerlei redenen toch niet het geval is. We hebben al uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiktheid van mogelijke locaties voor de toekomstige containers.
Soms weten we ondanks ons onderzoek nog niet helemaal zeker of een locatie geschikt is. Daarom moeten we op sommige plekken nog graven. Pas daarna weten we echt zeker of de locatie geschikt is.
2. Kaart met voorgestelde containerlocaties
Uit ons onderzoek is gebleken welke locaties geschikt zijn voor het plaatsen van de ondergrondse containers. Op basis hiervan hebben we een voorstel gemaakt voor de toekomstige locaties. U vindt alle locaties terug op onderstaande kaart. Toekomstige gebruikers van de containers en andere omwonenden zijn op de hoogte gebracht van de voorgestelde locatie(s) in hun buurt en worden in de gelegenheid gesteld hier vragen over te stellen (zie 3. Vragen stellen en informatieavond). De voorgestelde locaties kunnen op basis van aanvullende informatie en graafonderzoek mogelijk nog wijzigen.
3. Vragen stellen en informatieavond
Misschien heeft u een vraag over de voorgestelde containerlocatie in uw buurt. Of heeft u een idee voor een betere locatie. Wellicht wilt u meer weten over het gebruik van de container. Het antwoord op deze vragen en andere vragen hebben wij voor u op een rijtje gezet, zie: antwoorden op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Of heeft u om een andere reden nog vragen of opmerkingen? Dan bent u van harte welkom op de informatieavond over uw buurt. In de uitnodigingsbrief die we u te zijner tijd sturen, vindt u wanneer de informatieavond is en hoe u zich hiervoor aanmeldt.
4. Voorlopig locatieplan en zienswijzen
: De voorgestelde locaties worden na de informatieavond als ‘voorlopige locatie’ officieel vastgelegd in een voorlopig locatiebesluit. We maken dan weer een nieuwe, digitale kaart waarop u deze voorlopige locaties terugvindt. De toekomstige containergebruikers en omwonenden van de containerlocaties worden op de hoogte gesteld van dit voorlopige besluit. Het besluit ligt vanaf de publicatiedatum ook zes weken ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. Adres: Rhijngeesterstraatweg 13, 2342 AN. Geopend maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.
5. Zienswijze indienen voor alternatieve locatie
Bent u het niet eens met een voorlopige containerlocatie? En heeft u onder veel gestelde vragen of tijdens de informatieavond geen uitleg gekregen over waarom een andere locatie in uw buurt niet mogelijk is? Dan kunt u een zienswijze voor een alternatieve locatie bij ons indienen. Hiervoor is een aantal dingen belangrijk:
- U bent belanghebbende. Dit bent u als u een toekomstig gebruiker bent van de container op een voorlopige locatie en/of als u binnen een straal van 150 meter van een voorlopige locatie woont.
- U draagt in uw zienswijze een alternatieve locatie aan. U kunt geen zienswijze indienen over het algemene besluit tot het plaatsen van ondergrondse restafvalcontainers.
- U dient uw zienswijze in tijdens de inzageperiode. Deze gaat in op de datum waarop het voorlopige locatiebesluit is gepubliceerd en sluit zes weken later. Zienswijzen die na de uiterste datum bij ons binnenkomen, kunnen we helaas niet in behandeling nemen.
U kunt uw zienswijze hier invullen zodra het locatiebesluit is gepubliceerd.
6. Behandeling zienswijzen en vaststellen definitieve locaties
Na het sluiten van de reactietermijn delen we in de ‘nota van antwoord’ het overzicht van de ingediende zienswijzen en onze reactie daarop. U vindt hier terug welke alternatieve locaties zijn aangedragen door belanghebbenden en hoe wij de geschiktheid van deze locaties hebben beoordeeld. Hierna stellen we het definitieve besluit vast met bijbehorend plan en locatietekening.
Bent u het niet eens met het definitieve locatieplan? Of met onze reactie op uw zienswijze? Dan kunt u een beroep indienen bij de Raad van State. We komen er liever eerst samen met u uit, dus we verzoeken u contact met ons op te nemen voordat u beroep indient.
7. De containers worden geplaatst
We plaatsen de ondergrondse restafvalcontainers op de locaties uit het definitieve locatieplan. Naar verwachting beginnen we hier halverwege 2025 mee. Na het plaatsen en controleren van de containers stellen we deze open voor gebruik. De toekomstige gebruikers ontvangen t.z.t. een brief met de container afvalpas waarin we uitleggen per wanneer zij de container in de buurt kunnen gebruiken, waar deze staat en hoe men deze gebruikt.
Over de nieuwe containers voor groente-, fruit- en etensresten
Nadat we de ondergrondse restafvalcontainers hebben geplaatst, starten we met het vernieuwen van de inzamelvoorzieningen voor de groente-, fruit- en etensresten (in het kort: gfe-afval) van bewoners in hoogbouw- en bovenwoningen. Naar verwachting beginnen we hier eind 2025 mee. We vervangen de huidige uitpandige gfe-inzamelvoorzieningen door een stalen behuizing met daarin een verzamelcontainer (inhoud 240 liter). Bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen kunnen straks met een pasje de container openen en het gfe-afval weggooien. Waar mogelijk plaatsen we de nieuwe containers waar nu de gfe-inzamelvoorzieningen al zijn.
Afval scheiden
Restafval is het afval dat overblijft nadat u uw afval gescheiden heeft. In de gemeente kunt u de volgende afvalsoorten gescheiden aanbieden: gft-afval en etensresten, glas, oud papier en karton en textiel. Daarnaast kunt u bij de milieustraat o.a. grofvuil, matrassen, hardplastic, elektrische apparaten en klein chemisch afval wegbrengen. U kunt ook een afspraak maken om grofvuil en elektrische apparaten op te laten halen. Het huishoudelijk afval dat overblijft na het scheiden van al deze afvalsoorten is restafval.
Plastic, metalen verpakkingen en drankkartons hoeft u niet te scheiden, dit mag bij het restafval. Zie voor meer informatie over restafval ook deze website van Milieu Centraal.
‘Gfe’ staat voor groente-, fruit- en etensresten. Zie voor meer informatie over gfe-afval ook deze website van Milieu Centraal.
Vanaf 2020 haalt onze afvalverwerker het PMD uit het restafval nadat het afval ingezameld is door de ophaaldienst. Dit heet ook wel nascheiding. Hoewel u uw PMD dus niet zelf scheidt van uw restafval, wordt het na inzameling wel gescheiden en gerecycled. U kunt plastic, metalen verpakkingen en drankkartons daarom gewoon bij het restafval doen.
Nee, u kunt hier alleen uw restafval weggooien. Uw kunt uw oud papier, glas, textiel en gft gescheiden blijven aanbieden op de manier die u gewend bent. Zo kunt u al uw soorten afval goed scheiden en kunnen wij dit weer verwerken tot nieuwe grondstoffen.
Grofvuil en groot afval horen niet in de ondergrondse restafvalcontainers. U brengt dit zelf naar de milieustraat of u maakt een afspraak met de gemeente om het op te laten halen. In de restafvalcontainers kunt u huisvuilzakken van maximaal 60 liter kwijt.
Door uw afval goed te scheiden en in de daarvoor bestemde afvalvoorziening aan te bieden, draagt u bij aan een duurzamere wereld. Zo worden papier en glas hergebruikt en worden gft en etensresten verwerkt tot groen gas en compost. Het scheiden van gft en etensresten zorgt er ook voor dat plastic, blik en drinkpakken (PMD) in het restafval minder vervuild raken. We kunnen dan meer PMD uit het restafval halen om nog te recyclen. Als u uw afval zo goed mogelijk scheidt, zorgen wij ervoor dat we van zoveel mogelijk afvalsoorten opnieuw gebruik kunnen maken. De hoeveelheid restafval dat nog verbrand wordt, neemt dan af. Lees hier hoe en waar u uw soorten afval kunt aanbieden of bekijk deze website van Milieu Centraal over afval scheiden.
Locaties en specificaties nieuwe containers
De nieuwe gfe-containers voor hoogbouw- en bovenwoningen worden zoveel mogelijk geplaatst op de al bestaande inzamellocaties voor het gfe-afval. De precieze locaties worden momenteel in kaart gebracht.
We hebben op basis van ons locatieonderzoek en de plaatsingsrichtlijnen hebben we voorlopige locaties aangewezen. Ook hebben we afstemming gezocht met VvE-besturen. U kunt tijdens de informatieavond uw vragen over een locatie of suggesties voor een alternatieve locatie aan ons kenbaar maken. Na het beoordelen van de eventueel aangedragen alternatieve locaties leggen we de locaties definitief vast.
De nieuwe gfe-containers voor hoogbouw- en bovenwoningen worden zoveel mogelijk geplaatst op de al bestaande inzamellocaties voor het gfe-afval. De precieze locaties worden momenteel in kaart gebracht.
De inhoud van de ondergrondse verzamelruimte van de container is 5 kubieke meter. Bovengronds neemt de container ongeveer 1,8 vierkante meter in beslag.
Het gebruik van de nieuwe containers
U gooit uw restafvalzak weg bij de dichtstbijzijnde ondergrondse container. U houdt uw afvalpas tegen de paslezer om de container te ontgrendelen. Vervolgens opent u de klep van de containertrommel. Dit doet u door deze omhoog te duwen. De trommel is nu geopend en u legt uw dichtgeknoopte afvalzak erin. Daarna trekt u de klep van de trommel weer naar beneden. De vuilniszak valt nu in de ondergrondse verzamelruimte.
U kunt één volle afvalzak van maximaal 60 liter per keer aanbieden. Als u er meer dan één wilt weggooien, doorloopt u nog een keer alle stappen.
U kunt uw groente-, fruit- en etensresten los of in een composteerbaar zakje weggooien in de gfe-container. U opent de container met dezelfde afvalpas die u voor het openen van de restafvalcontainer gebruikt.
We starten halverwege 2025 met het plaatsen van de eerste containers. Dit doen we wijk voor wijk. Zodra de container in uw buurt beschikbaar is, ontvangt u van ons een brief waarin we uitleggen hoe u uw restafval hier voortaan aanbiedt.
Nee. Alleen bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen kunnen straks hun restafval weggooien in de ondergrondse containers. Bewoners van grondgebonden woningen blijven hun restafval aanbieden op de manier die ze gewend zijn.
Bewoners die gebruik gaan maken van de containers ontvangen een pasje waarmee de container wordt geopend. Dit zorgt ervoor dat ze alleen gebruikt kunnen worden door de daarvoor bestemde huishoudens. De betreffende huishoudens ontvangen t.z.t. de afvalpas en uitleg over het gebruik hiervan.
Ja. De containers worden op trottoirhoogte geplaatst en de containeropening bevindt zich op een hoogte waar iedereen bij kan. Ook hebben we bij de locatiekeuze rekening gehouden met de bereikbaarheid van de container en het creëren of behouden van voldoende ruimte daar omheen. Zowel de container als het trottoir zijn toegankelijk of worden toegankelijk gemaakt voor mensen die hulpmiddelen gebruiken om zich te verplaatsen. Waar nodig leggen we bestrating aan rondom de container zodat er voldoende ruimte is om te manoeuvreren. Waar nodig maken we een hellende opgang in de stoeprand zodat men het trottoir op- en af kan rollen. Ondervindt u toch een probleem met het gebruik van de container? Neem dan alstublieft contact met ons op zodat we samen met u een passende oplossing kunnen vinden.
U kunt één volle huisvuilzak in de trommel van de container leggen. Zodra u de trommel sluit valt de afvalzak in de ondergrondse verzamelruimte. Daarna kunt u een volgende afvalzak in de trommel leggen en weggooien. Er is geen limiet op het aantal huisvuilzakken dat u na elkaar weggooit. Zie ook het antwoord op de vraag: Hoe gebruik ik de ondergrondse restafvalcontainer?
Als de container vol is of niet geopend kan worden, is dat op het display van de container zichtbaar. Door het tijdig legen en het gebruik van een meldingssysteem willen we echter zo veel mogelijk voorkomen dat de container vol raakt. Mocht dit toch het geval zijn, dan heeft u altijd de mogelijkheid uw afval naar een andere container in de buurt te brengen.
De ondergrondse containers zijn 24 uur per dag te openen met een afvalpas.
Over de afvalpas
Een afvalpas is een sleutel in de vorm van een pasje waarmee iemand een container kan openen om het afval weg te gooien. Zo hebben alleen de huishoudens die over een afvalpas beschikken toegang tot de container. Hiermee voorkomen we dat bedrijven of mensen van buiten de buurt de containers kunnen gebruiken. Elke afvalpas is gekoppeld aan een woonadres en het kan gebruikt worden om zowel de restafval- als gfe-container te openen. Huishoudens die de afvalpas gaan gebruiken, ontvangen hier tijdig meer informatie over.
We verzamelen alleen de informatie die nodig is voor het beheer van het afvalinzamelingssysteem. Het controlesysteem in de container houdt daarom bij hoe vaak er afval aangeboden wordt en het tijdstip waarop dat gebeurt. We verzamelen deze informatie om ons afvalbeheer te verbeteren. Bijvoorbeeld om te weten wanneer een container bijna vol is en eerder dan het geplande ophaalmoment geleegd moet worden. Of om de route van de afvalwagen zo efficiënt mogelijk te plannen. De tijdstippen en aantal aanbiedmomenten zijn niet gekoppeld aan een individuele afvalpas. De afvalpas is gekoppeld aan een woonadres, maar niet aan degene(n) die op dat adres wonen.
Nee. We hebben inzicht in het gebruik van de containers, maar deze gegevens worden anoniem verwerkt. Het doel van het registreren van containergebruik is om het afvalsysteem efficiënt te beheren en om misbruik te voorkomen. Wanneer u de afvalpas gebruikt, worden de tijd en locatie van het gebruik vastgelegd. Persoonlijke gegevens zoals uw naam worden hier niet aan gekoppeld. Uw privacy blijft gewaarborgd.
Kapotte/volle container of overlast
De containers worden minimaal één keer per week geleegd. Soms ook vaker, afhankelijk van het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van de container en de hoeveelheid afval die hier aangeboden wordt.
We legen de containers minimaal één keer per week om ervoor te zorgen dat u uw restafval altijd kwijt kunt. Als de container die u gebruikt toch te snel vol is geraakt, kunt u dit melden via onze Fixi app met daarbij de vermelding van de locatie of het containernummer. Onze ophaaldienst komt zo snel mogelijk langs om de container te legen. In de tussentijd kunt u uw vuilniszak weggooien bij een nabijgelegen container.
Afval naast de container zorgt voor vervuiling en het kan voor overlast zorgen. Ziet u dat er afval of grofvuil naast de container is gezet? Meld dit via de Fixi app zodat we het zo snel mogelijk kunnen weghalen.
We controleren en reinigen de containers regelmatig om te voorkomen dat deze kapot gaan of erg gaan stinken. Als u toch stankoverlast ervaart of als de container niet goed werkt, kunt u dit melden via de Fixi app. Wij zorgen ervoor dat het probleem zo snel mogelijk wordt verholpen. In de tussentijd kunt u gebruikmaken van een nabijgelegen container.
Door voorlichting, het inzetten van afvalcoaches in de wijk en waar nodig de inzet van handhaving willen we voorkomen dat er afval naast de ondergrondse containers geplaatst wordt. Daarnaast helpt het als bewoners een melding maken van afval dat toch naast de container is gezet. Dit kan gemakkelijk via de Fixi app.
Handhaving op zwerfafval is in de praktijk niet zo eenvoudig. Het is moeilijk om de verantwoordelijke personen direct aan te wijzen, aangezien zwerfafval anoniem is en vaak wordt gedeponeerd op plekken waar geen direct toezicht is. We zorgen ervoor dat we zwerfafval regelmatig verwijderen. Ook staan er openbare afvalbakken op doorgaande routes, bij bushaltes, bankjes en in winkelgebieden. Wilt u daarnaast ook uw steentje bijdragen aan een schoon dorp, dan kunt u hier een afvalprikker aanvragen.
Beleid en kosten
We willen ervoor zorgen dat inwoners hun afval goed kunnen scheiden door onze afvalvoorzieningen op orde te houden. Zo zorgen we er samen voor dat we steeds meer waardevolle grondstoffen hergebruiken en dat de hoeveelheid restafval afneemt. Om te zorgen dat bewoners van hoogbouwwoningen hun afval gescheiden kunnen aanbieden en de afvalinzamelaar en -verwerker hun werk optimaal kunnen uitvoeren, worden de huidige inzamelvoorzieningen bij hoogbouw vervangen door ondergrondse restafvalcontainers. Op deze manier kunnen bewoners hun restafval op elke dag van de week weggooien en kan de inzameldienst het afval efficiënter ophalen. Daarnaast zorgen we er met de ondergrondse containers voor dat we voldoen aan de landelijke richtlijnen voor afvalscheiding en -preventie.
Nee, het gebruik van de ondergrondse restafvalcontainers is momenteel inbegrepen in de afvalstoffenheffing die u betaalt. In de verordening afvalstoffenheffing is bepaald dat dit niet afhankelijk is van het aantal keer dat afval aangeboden wordt of de hoeveelheid restafval die aangeboden wordt.
De huidige afvalvoorzieningen voor bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen worden verwijderd nadat de nieuwe containers in gebruik zijn genomen. De oude minicontainers worden waar mogelijk opnieuw ingezet of gerecycled. De stenen voorzieningen worden bij een afvalverwerker van puin aangeboden.
Afvalstoffenheffing is een lokale belasting voor huishoudens waar de gemeente verplicht is huisvuil op te halen. De opbrengst gebruiken we om de kosten voor onze afvalinzameling en –verwerking te bekostigen. De tarieven worden jaarlijks vastgesteld en zijn gebaseerd op de grootte van een huishouden en het aantal restafvalcontainers. De hoeveelheid afval dat een huishouden produceert, wordt hier niet in meegenomen. De BSGR int de belasting namens de gemeente.
De afvalstoffenheffing is niet inbegrepen in de bijdrage die u betaalt aan een Vereniging van Eigenaren (VvE).
Overige vragen
Direct betrokkenen (toekomstige containergebruikers, VvE's, overige omwonenden) ontvangen een brief zodra we in de buurt aan de slag gaan. Andere geïnteresseerden kunnen de ontwikkelingen volgen op deze projectpagina. Als er officiële besluiten worden genomen, wordt dit gepubliceerd op onze eigen website en in de Oegstgeester Courant.
Contact
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met ons via het contactformulier of bellen naar 14071.