Inzameling afval bij hoogbouw gaat veranderen in 2025

De manier waarop we restafval en groente-, fruit- en etensresten inzamelen bij bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen gaat veranderen. We beginnen met het plaatsen van ondergrondse verzamelcontainers voor het restafval. Als we daar klaar mee zijn vernieuwen we de inzamelvoorzieningen voor groente-, fruit en etensresten. Vanwege logistieke redenen kunnen we dit niet tegelijkertijd doen. Zodra we aan de slag gaan in een buurt ontvangen bewoners een brief met meer informatie.

Op deze webpagina vindt u meer informatie over de aankomende veranderingen en hoe we dit voorbereiden. We hebben informatie toegevoegd voor de toekomstige gebruikers van de nieuwe afvalvoorzieningen (bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen) en voor andere omwonenden.

Over de ondergrondse containers voor restafval

Halverwege 2025 starten we met het plaatsen van de eerste ondergrondse restafvalcontainers. Bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen kunnen dan met een pasje de ondergrondse container openen en het restafval weggooien. Aan het gebruik van deze containers zijn geen extra kosten verbonden. We plaatsen de ondergrondse restafvalcontainers wijk voor wijk en op loopafstand van de gebruikers.

Op deze pagina vindt u een kaart met de toekomstige containerlocaties en leest u welke stappen we doorlopen voordat we de containers plaatsen. Daarnaast leest u hoe u eventueel kunt reageren op de locatiekeuze. Aanvullend vindt u hier antwoord op veel gestelde vragen over afval scheiden en ondergrondse containers. 

Van onderzoek tot plaatsing: welke stappen doorlopen we?

De ondergrondse restafvalcontainers worden niet zomaar geplaatst. We onderzoeken vooraf welke plekken geschikt zijn. Zo komen we tot een goed plan met weloverwogen containerlocaties. Om de containers straks op meest geschikte plek te plaatsen doorlopen we onderstaande stappen.

1. Onderzoek naar geschikte locaties

Een geschikte locatie vinden voor ondergrondse containers is lastiger dan voor bovengrondse containers. Dit komt doordat we met veel verschillende dingen rekening houden in ons locatieonderzoek. Als er kabels, leidingen, rioleringen in de grond liggen, kan op deze plek geen ondergrondse container geplaatst worden. Daarnaast moet de container bereikbaar zijn voor het inzamelvoertuig, dat met een grote kraan de containers uit de grond hijst en ledigt. Ook houden we rekening met bijvoorbeeld een maximale loopafstand, toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en het voorkomen van schade aan boomwortels. Sommige locaties lijken hierdoor op het eerste oog geschikt, maar tijdens ons onderzoek komen we erachter dat dit om allerlei redenen toch niet het geval is. We hebben al uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiktheid van mogelijke locaties voor de toekomstige containers.

Soms weten we ondanks ons onderzoek nog niet helemaal zeker of een locatie geschikt is. Daarom moeten we op sommige plekken nog graven. Pas daarna weten we echt zeker of de locatie geschikt is.

2. Kaart met voorgestelde containerlocaties

Uit ons onderzoek is gebleken welke locaties geschikt zijn voor het plaatsen van de ondergrondse containers. Op basis hiervan hebben we een voorstel gemaakt voor de toekomstige locaties. U vindt alle locaties terug op onderstaande kaart. Toekomstige gebruikers van de containers en andere omwonenden zijn op de hoogte gebracht van de voorgestelde locatie(s) in hun buurt en worden in de gelegenheid gesteld hier vragen over te stellen (zie 3. Vragen stellen en informatieavond). De voorgestelde locaties kunnen op basis van aanvullende informatie en graafonderzoek mogelijk nog wijzigen.

3. Vragen stellen en informatieavond

Misschien heeft u een vraag over de voorgestelde containerlocatie in uw buurt. Of heeft u een idee voor een betere locatie. Wellicht wilt u meer weten over het gebruik van de container. Het antwoord op deze vragen en andere vragen hebben wij voor u op een rijtje gezet, zie: antwoorden op veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Of heeft u om een andere reden nog vragen of opmerkingen? Dan bent u van harte welkom op de informatieavond over uw buurt. In de uitnodigingsbrief die we u te zijner tijd sturen, vindt u wanneer de informatieavond is en hoe u zich hiervoor aanmeldt.

4. Voorlopig locatieplan en zienswijzen

: De voorgestelde locaties worden na de informatieavond als ‘voorlopige locatie’ officieel vastgelegd in een voorlopig locatiebesluit. We maken dan weer een nieuwe, digitale kaart waarop u deze voorlopige locaties terugvindt. De toekomstige containergebruikers en omwonenden van de containerlocaties worden op de hoogte gesteld van dit voorlopige besluit. Het besluit ligt vanaf de publicatiedatum ook zes weken ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis. Adres: Rhijngeesterstraatweg 13, 2342 AN. Geopend maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

5. Zienswijze indienen voor alternatieve locatie

Bent u het niet eens met een voorlopige containerlocatie? En heeft u onder veel gestelde vragen of tijdens de informatieavond geen uitleg gekregen over waarom een andere locatie in uw buurt niet mogelijk is? Dan kunt u een zienswijze voor een alternatieve locatie bij ons indienen. Hiervoor is een aantal dingen belangrijk:

  1. U bent belanghebbende. Dit bent u als u een toekomstig gebruiker bent van de container op een voorlopige locatie en/of als u binnen een straal van 150 meter van een voorlopige locatie woont.
  2. U draagt in uw zienswijze een alternatieve locatie aan. U kunt geen zienswijze indienen over het algemene besluit tot het plaatsen van ondergrondse restafvalcontainers.
  3. U dient uw zienswijze in tijdens de inzageperiode. Deze gaat in op de datum waarop het voorlopige locatiebesluit is gepubliceerd en sluit zes weken later. Zienswijzen die na de uiterste datum bij ons binnenkomen, kunnen we helaas niet in behandeling nemen. 

U kunt uw zienswijze hier invullen zodra het locatiebesluit is gepubliceerd.

6. Behandeling zienswijzen en vaststellen definitieve locaties

Na het sluiten van de reactietermijn delen we in de ‘nota van antwoord’ het overzicht van de ingediende zienswijzen en onze reactie daarop. U vindt hier terug welke alternatieve locaties zijn aangedragen door belanghebbenden en hoe wij de geschiktheid van deze locaties hebben beoordeeld. Hierna stellen we het definitieve besluit vast met bijbehorend plan en locatietekening.

Bent u het niet eens met het definitieve locatieplan? Of met onze reactie op uw zienswijze? Dan kunt u een beroep indienen bij de Raad van State. We komen er liever eerst samen met u uit, dus we verzoeken u contact met ons op te nemen voordat u beroep indient. 

7. De containers worden geplaatst

We plaatsen de ondergrondse restafvalcontainers op de locaties uit het definitieve locatieplan. Naar verwachting beginnen we hier halverwege 2025 mee. Na het plaatsen en controleren van de containers stellen we deze open voor gebruik. De toekomstige gebruikers ontvangen t.z.t. een brief met de container afvalpas waarin we uitleggen per wanneer zij de container in de buurt kunnen gebruiken, waar deze staat en hoe men deze gebruikt. 

Over de nieuwe containers voor groente-, fruit- en etensresten

Nadat we de ondergrondse restafvalcontainers hebben geplaatst, starten we met het vernieuwen van de inzamelvoorzieningen voor de groente-, fruit- en etensresten (in het kort: gfe-afval) van bewoners in hoogbouw- en bovenwoningen. Naar verwachting beginnen we hier eind 2025 mee. We vervangen de huidige uitpandige gfe-inzamelvoorzieningen door een stalen behuizing met daarin een verzamelcontainer (inhoud 240 liter). Bewoners van hoogbouw- en bovenwoningen kunnen straks met een pasje de container openen en het gfe-afval weggooien. Waar mogelijk plaatsen we de nieuwe containers waar nu de gfe-inzamelvoorzieningen al zijn.

Veelgestelde vragen

Afval scheiden


Locaties en specificaties nieuwe containers


Het gebruik van de nieuwe containers


Over de afvalpas


Kapotte/volle container of overlast


Beleid en kosten


Overige vragen

Contact

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met ons via het contactformulier of bellen naar 14071.