WarmtelinQ is een ondergrondse leiding waarmee restwarmte van bedrijven uit de Rotterdamse haven naar gemeenten in Zuid-Holland wordt getransporteerd om huizen en bedrijven mee te verwarmen. WarmtelinQ is een project van Gasunie. Aanleg van de WarmtelinQ leiding vanuit de Botlek naar Rijswijk en Den Haag is in 2022 begonnen en zal in 2025 worden afgerond. Woningen en bedrijven in Den Haag, Rijswijk en andere gemeenten langs de route van WarmtelinQ kunnen dan met restwarmte uit de Botlek worden verwarmd.

Aansluiting op WarmtelinQ

De regio Leiden sluit in 2027 op WarmtelinQ aan. Specifiek op het Vattenfall warmtenet. De daarvoor benodigde leiding, vanuit Rijswijk naar Leiden, wordt vanaf 2025 aangelegd. Zie voor meer informatie WarmtelinQ. Het Vattenfall warmtenet in de regio Leiden verwarmt huizen en bedrijven in Leiden, Oegstgeest en Leiderdorp. Op het Vattenfall warmtenet zijn ongeveer 200 grootverbruikers en 9.500 woningen aangesloten. In Oegstgeest is de wijk Poelgeest op het Vattenfall warmtenet aangesloten.

Voor woningen die aangesloten zijn op het Vattenfall warmtenet verandert er met de aansluiting op WarmtelinQ niets. De warmtetarieven en de leveringsvoorwaarden blijven gelijk. Vattenfall verandert alleen van warmtebron. Dat is nu nog bij de Uniper warmtekrachtcentrale in Leiden. Vanaf 2027 wordt dat warmte van WarmtelinQ / Gasunie. Het gebruik van restwarmte uit de Rotterdamse haven is duurzamer dan gebruik van warmte uit de gasgestookte Uniper warmtekrachtcentrale.

Aanlandlocatie in Oegstgeest

De WarmtelinQ leiding naar de regio Leiden komt op een stukje grond van de gemeente Oegstgeest en Leiden boven de grond. Dit stukje grond ligt tussen het Bio Science Park (Rijnfront kant) en de afrit van de A44 naar Oegstgeest en Katwijk (kruising Plesmanlaan - N206). We noemen dit stukje grond de WarmtelinQ aanlandlocatie

Vattenfall is in september 2024 op de aanlandlocatie gestart met de benodigde werkzaamheden om de WarmtelinQ leiding op haar eigen warmtenet aan te kunnen sluiten. Ze bouwt daarvoor op de aanlandlocatie een zogenaamde Piek & Backup centrale en een Warmteoverdrachtstation. Kijk op de website van Vattenfall voor meer informatie. Vattenfall verwacht de werkzaamheden in 2026 af te ronden en eind 2027 warmte vanuit WarmtelinQ aan Leiden en Leiderdorp te gaan leveren.

Duurzamer warmtenet

De wijk Poelgeest in Oegstgeest is ook op het Vattenfall warmtenet aangesloten, maar gaat vanaf 2026 van een eigen warmtebron gebruikmaken. In tegenstelling tot de rest van het Vattenfall warmtenet worden de ruim 1000 woningen in Poelgeest niet verwarmd met water van ca. 100 graden Celsius, maar met water van rond de 70 graden. Huizen in Poelgeest kunnen met minder heet water worden verwarmd omdat ze goed geïsoleerd zijn. Door de lagere temperatuur van het aangevoerde water is er minder warmteverlies in het leidingnet naar Poelgeest. Het warmtenet in Poelgeest is daardoor duurzamer dan de rest van het Vattenfall warmtenet. 

Energiek Poelgeest

Het lokale duurzaamheidsinitiatief Energiek Poelgeest heeft zich de afgelopen jaren ingezet om de woningen in de wijk Poelgeest met een nog duurzamere warmtebron te laten verwarmen. Nog veel duurzamer dan met restwarmte vanuit de Botlek. Energiek Poelgeest wil de woningen in Poelgeest namelijk laten verwarmen met restwarmte uit het ‘afvalwater’ van de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leiden (AWZI Leiden Noord). Deze rioolwaterzuiveringsinstallatie staat aan de overkant van het spoor naar Schiphol en Haarlem. Via een grote industriële warmtepomp kan bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie gewonnen warmte verder worden opgewarmd naar een temperatuur van 70 graden. Precies de temperatuur van het in Poelgeest benodigde water voor het Vattenfall warmtenet. Vattenfall heeft de plannen van Energiek Poelgeest omarmd. Ze bouwt op dit moment aan de benodigde installaties. Vanaf 2026 zal de wijk Poelgeest dankzij de inzet van Energiek Poelgeest worden verwarmd met restwarmte uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leiden.

Voor de inwoners van Poelgeest verandert er met de overgang naar deze zeer duurzame warmtebron niets qua leveringsvoorwaarden en warmtetarieven. Warmteklanten van Vattenfall in Poelgeest blijven dezelfde tarieven betalen als de andere klanten van het Vattenfall warmtenetwerk in de regio Leiden.