Veiligheid Buitenlust
Verslag bijeenkomst veiligheid Buitenlust
Datum: 29 oktober 2024
Locatie: buurthuis De Kratong
Aanwezigen
Zo’n 40 buurtbewoners, de burgemeester, de teamchef van de politie, de wijkagent van Buitenlust, de adviseurs veiligheid en communicatie van de gemeente en medewerkers van MeerWonen.
Wat speelt er in Buitenlust op het gebied van veiligheid en leefbaarheid?
De gemeente had een aantal punten op de agenda. Daarnaast was er vooral ruimte voor aanwezigen om hun vragen en zorgen te delen. U leest hier enkele van de belangrijkste punten. We hebben met bewoners afgesproken dat we terugkomen op deze en andere punten tijdens een tweede bijeenkomst in De Kratong in januari of februari 2025.
Nasleep van de explosie in de Javastraat in de nacht van 26 op 27 augustus 2024
De explosie heeft een diepe indruk gemaakt. Er is steun voor het slachtoffer en zijn partner. Ook heeft de explosie geleid tot angst om te melden. Het onderzoek loopt nog en daardoor kunnen politie en burgemeester nu niet veel zeggen. Zodra er nieuws is, zal het slachtoffer als eerste geïnformeerd worden. De districtsrecherche heeft inmiddels contact met het slachtoffer opgenomen voor een update van het onderzoek.
Melding van handel in verdovende middelen
Er zijn meerdere meldingen over drugshandel in de buurt. Aanwezigen hebben het gevoel dat er niets met hun meldingen gedaan wordt en horen na een melding niets meer. De teamchef politie vindt dit erg vervelend. Hij vindt het belangrijk dat mensen horen wat de politie met hun melding doet en wat dat opgeleverd heeft. Niet alleen als er echt iets mis is, maar ook als er niets aan de hand blijkt te zijn. Elke melding is belangrijk! Hij bespreekt dit op het bureau zodat er voortaan een betere terugkoppeling is.
Hij legde ook uit dat de politie in de weken na de explosie 66 keer zichtbaar aanwezig is geweest in de wijk. Daarnaast is de politie zogenaamd ‘heimelijk’ aanwezig geweest, waarbij agenten niet herkenbaar waren aan hun kleding of dienstauto. Er zijn in de afgelopen 2 maanden geen criminele activiteiten gezien.
Aanwezigen gaven aan dat zij, zeker na de explosie, het soms eng of spannend vinden om melding te doen van iets. De politie heeft benadrukt dat het heel belangrijk is om meldingen te blijven doen. Ter informatie: dit kan ook volledig anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (MMA). Melden bij MMA kan via deze link Melden | Meld Misdaad Anoniem of door te bellen naar 0800-7000.
Verlichting
De niet goed werkende lantaarnpalen in het park tegenover de Surinamestraat zijn een bron van ergernis en versterken het gevoel van onveiligheid. De burgemeester begrijpt dit goed en gaf aan dat Liander een kabelbreuk heeft veroorzaakt en dat dit door Liander opgelost moet worden. Hier is door de gemeente veel druk op gezet. Gelukkig kon gemeld worden dat Liander de breuk nog diezelfde week zou herstellen.
Leefbaarheid
Het riet bij het parkje is al gemaaid zodat er een betere zichtlijn is. De aanwezigen noemden meerdere zaken die invloed hebben op de leefbaarheid, zoals de verlichting bij de woningen, bijplaatsing van afval bij containers, fietsen en fatbikes op het wandelpad in het park en hardrijders. Ook zijn sommige stoepen slecht begaanbaar door losse tegels, overhangende heggen en boomwortels. Op diverse plekken is volgens bewoners snoeiwerk nodig. De gemeente zal deze punten intern bespreken. Wel is het verzoek om vooral meldingen te blijven doen bij de gemeente via Fixi.
Gestolen fietsen
Dit onderwerp werd meerdere keren benoemd. Onderdelen worden van de fietsen gehaald. Er zijn ook bewoners die al eens onbekende fietsen in de poort zagen, waarvan zij vermoedden dat ze gestolen waren. De teamchef van de politie legt uit dat fietsendiefstal helaas heel vaak voorkomt.
De teamchef geeft aan dat het onverminderd belangrijk is om aangifte te doen van fietsendiefstal. Het is voor de politie, bij controles, anders onmogelijk te achterhalen of een fiets gestolen is of niet.
Terugkoppeling: ‘Uit analyse uit de politiesystemen is gebleken dat vanuit de buurt in de afgelopen twee jaar éénmaal aangifte is gedaan van een fietsendiefstal. Er is naar aanleiding van een melding éénmaal een heterdaad situatie onderzocht, hieruit bleek geen sprake van fietsendiefstal. Er is tot tweemaal toe een inzet geweest op locaties waarbij bekend was dat veel fietsen waren opgeslagen. Bij controle van de fietsen waren er geen van die fietsen gesignaleerd als zijnde gestolen’.
Slapen en rondhangen in de schuurtjes op het veld van Van Rijn.
Dit komt voor, voelt onveilig en is gemeld bij gemeente en politie. De gemeente heeft ter plaatse gekeken en weet dat er aan gewerkt wordt om de schuurtjes weg te halen, maar dat dit vanwege omstandigheden niet 1,2,3 gedaan kan worden. De burgemeester belooft hier extra druk op te zetten.
Afsluitend
We bedanken alle aanwezigen. Het was goed om nader kennis te maken en meer te horen over uw ervaringen en zorgen. Daarnaast hopen we dat de uitleg vanuit de gemeente en de politie een aantal van uw vragen heeft beantwoord. De vervolgbijeenkomst zal op dinsdagavond 28 januari plaatsvinden. Dan komen we terug op de genoemde onderwerpen en afspraken. We hopen dan weer op een volle zaal!