Verduurzaming van VvE’s is niet eenvoudig en roept vaak veel vragen op: hoe betrek ik mijn mede-VvE-leden? Wie helpt me met een goed verduurzamingsadvies en welke maatregelen zijn het meest zinvol om als eerste uit te voeren? Kan het achterstallig onderhoud meteen worden meegenomen? Maar ook: hoe financieren we de verduurzaming? Of hoe komen we tot een positief besluit over verduurzamen in de Algemene Ledenvergadering? Het VvE-Duurzaamheidsloket helpt u deze vragen te beantwoorden. 

Gratis een eerste advies

Heeft u als Vereniging van Eigenaars (VvE) vragen over het verduurzamen van uw appartement of VvE complex? Dan kunt u tot eind 2024 kosteloos terecht bij het VvE-Duurzaamheidsloket. Het VvE-Duurzaamheidsloket geeft een eerste advies op financieel, juridisch en technisch terrein over verduurzaming van VvE’s in Oegstgeest. Verduurzamingsvragen kunnen bijvoorbeeld over zonnepanelen, isoleren of aardgasvrij gaan. Het gratis aanbod van VvE-Duurzaamheidsloket loopt tot en met 31 december 2024. Vanaf 1 januari 2025 helpt de gemeente Oegstgeest VvE’s op een andere manier. U kunt dan met uw vragen om hulp en informatie terecht bij: vveloket@oegstgeest.nl 

Stappenplan

Om de appartementen en zelfs het hele complex te verduurzamen doorloopt een VvE verschillende fasen. Van inzicht krijgen in wat mogelijk en nodig is, tot de daadwerkelijke uitvoering. Elke VvE is daarbij anders. Je hebt kleine VvE’s in standaard rijtjeswoningen, maar ook grote VvE’s met zelfs wel 100 appartementen in een hoogbouwflat. Het kan om vooroorlogse complexen gaan, waar nog veel te doen is op het gebied van isoleren, tot relatief moderne VvE’s, waarbij het vooral gaat om zonnepanelen en de overstap naar aardgasvrij. Verduurzaming, onderhoud en renovatie van een appartementencomplex vragen om een goede planning, voorbereiding en gedegen aanpak. In alle gevallen helpt het om eerst een goed beeld te vormen van het proces dat u moet doorlopen en de stappen die u moet nemen om tot echt resultaat te komen. Voor een goed stappenplan om uw VvE te verduurzamen kunt u bijvoorbeeld terecht bij:

Professionele hulp en ondersteuning

Naast een stappenplan is professionele ondersteuning vaak noodzakelijk. Bijvoorbeeld voor advies over verduurzamingsmaatregelen of benodigd onderzoek op het gebied van de constructie van het gebouw, brandveiligheid, aanwezigheid van vleermuizen, mussen of (gier)zwaluwen, enzovoorts. Daarnaast ook om de vrijwel altijd noodzakelijke aanvraag voor een omgevingsvergunning te doen. Zo’n omgevingsvergunning is bijna altijd nodig wanneer u daadwerkelijk aan de slag wil. Het aanvragen van een omgevingsvergunning is een ingewikkelde en tijdrovende zaak. Zeker bij het verduurzamen van VvE’s. De gemeente Oegstgeest helpt daarom bij het aanvragen van een omgevingsvergunning via een zogenaamde voorbespreking bij de afdeling vergunningen. U hoort dan wat u allemaal moet doen voor de echte vergunningaanvraag. U kunt de voorbespreking aanvragen via het Omgevingsloket.  Ook adviseren we u om u hierbij te laten ondersteunen door een professional (bouwmanager) met verstand van de omgevingswet.

Subsidies voor verduurzaming van VvE’s

Het inwinnen van advies, laten doen van onderzoek en uiteindelijk verduurzamen van de VvE is niet goedkoop. De Rijksoverheid stelt daarom subsidie beschikbaar om VvE’s financieel te ondersteunen bij verduurzaming en renovatie. Het gaat om de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Met deze subsidieregeling kunt u tot wel 75% vergoed krijgen van de kosten voor het inhuren van adviseurs en tot wel 30% van de te nemen maatregelen. U kunt daarbij ook een adviseur inhuren die adviseert over elektrisch laden bij de VvE. 

De subsidieverlenende organisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt een gratis oriëntatiegesprek aan als u meer wilt weten over de SVVE-regeling. Aanvragen van zo’n oriënterend gesprek kan via dit contactformulier.  

Naast de SVVE-regeling zijn er bij de Provincie Zuid-Holland en RVO nog verschillende andere subsidies beschikbaar die kunnen helpen bij het verduurzamen van VvE’s. Voor informatie hierover kunt u ook bij het VVE-Duurzaamheidsloket terecht.

Lenen voor verduurzaming

In veel gevallen zal er onvoldoende geld in het reservefonds van de VvE zitten om alle verduurzamingsmaatregelen, het oplossen van achterstallig onderhoud of aanschaf van zonnepanelen te betalen. U kunt dan een VvE Energiebespaarlening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds, of geld lenen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (Svn). Beide instanties bieden langlopende leningen voor verduurzaming aan VvE’s aan, tegen relatief lage rentes.