Komend jaar gaat de gemeente Oegstgeest door op de eerder ingeslagen weg: het op peil houden van sociale voorzieningen en dienstverlening, en het onderhoud van wegen, bruggen en gemeentelijke gebouwen. De begroting voor 2025 is sluitend zonder dat extra bezuinigingen of grote lastenverhogingen nodig zijn. Dankzij eerdere financiële keuzes heeft de gemeente haar financiën op orde. Wel zijn er zorgen over de periode na 2026, mede door kostenstijgingen en landelijke keuzes.

Meer over wat de gemeente de komende jaren gaat doen en wat dat kost staat in de programmabegroting 2025-2028. Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting verzonden aan de gemeenteraad. De raadsvergaderingen over de begroting vinden plaats op 7 en 12 november 2024. De begroting is vanaf 2 oktober 2024 ook online te vinden op www.oegstgeest.nl/programmabegroting2025

Onderhouden en verbeteren

De resultaten van onderhoud aan het dorp zijn op verschillende plekken al goed te zien. Het werk gaat onverminderd door. In 2025 start bijvoorbeeld de herinrichting van de Rijnsburgerweg en Rijnzichtweg. Deze en andere plannen gaan samen met het beter bestand maken van de omgeving tegen extremer weer. Zo komen er in de wijk Oudenhof halfopen parkeerplaatsen bij zodat regenwater kan weglopen, wordt de waterafvoer verbeterd en de wijk groener gemaakt. Inwoners willen we helpen als zij plannen hebben voor verduurzaming van hun huis en/of tuin. Naast energiecoaches komen er tuincoaches en is er subsidie voor o.a. dakvergroening.

Komend jaar start het onderzoek naar de vernieuwing van het zwembad en staan gesprekken over de nieuwe centrumvisie voor winkelgebied Lange Voort-Lijtweg gepland. Ook stelt de gemeente een visie op hoe Oegstgeest bereikbaar en verkeersveilig kan blijven.

Wonen

De gemeente onderzoekt mogelijkheden om flex-woonplekken te realiseren. Hiermee wil Oegstgeest het grote tekort aan passende woningen voor eenpersoonshuishoudens aanpakken. Dit is belangrijk voor spoedzoekers, waaronder ook Oegstgeester jongeren vallen, en statushouders. Het blijft hard nodig, ook na de oplevering van woningen in Nieuw- Rhijngeest komend jaar. De bedoeling is dat deze flex-woningen volgend jaar of in 2026 beschikbaar komen. 

Financiële ontwikkelingen

De stijging van gemeentelijke lasten blijft komend jaar beperkt. Op de onroerendezaakbelasting (OZB) wordt alleen inflatiecorrectie toegepast. De rioolheffing en de afvalstoffenheffing stijgen iets door investeringen vanwege klimaataanpassingen en het circulair maken van de afvalstromen. 

Wethouder financiën Kees Oudendijk schetst echter een zorgelijker situatie na 2026. Dit komt door algemene kostenstijgingen, het grotere beroep op de ouderen- en jeugdhulp en de investeringen in schoolgebouwen en mogelijk een nieuw zwembad. Ook de voorgestelde korting op en herverdeling van het Gemeentefonds (het geld dat Oegstgeest vanuit het Rijk krijgt) zorgt voor tekorten. Ook bij veel andere gemeenten. “Dit gaat de komende jaren om goede voorbereiding en scherpe keuzes vragen. We volgen het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om transparant te zijn in onze tekorten. De afgelopen jaren hebben wij de pijn eerlijk verdeeld over de gemeentelijke organisatie, de gesubsidieerde instanties en de inwoners. De rek is eruit en we vinden dat het Rijk over de brug moet komen.” 

De alsmaar stijgende jeugdzorgkosten worden komend jaar in regioverband onderzocht. Dit moet duidelijk maken welke fundamentele keuzes nodig zijn om de jeugdzorgkosten onder controle te krijgen en tegelijkertijd kwetsbare kinderen en jongeren de zorg te blijven bieden die zij nodig hebben.