Vanaf woensdag 29 mei kunnen inwoners uit Oegstgeest, Leiden en Katwijk gebruik maken van deelfietsen van Donkey Republic. Deze pilot met deelfietsen is een samenwerking tussen de Provincie Zuid-Holland, Katwijk, Leiden en Oegstgeest. Woensdagochtend was de start van de pilot met de deelfietsen. Wethouder verkeer Kees Oudendijk was van de partij om als een van de eersten een deelfiets van Donkey Republic te testen. 

Herkenbare oranje deelfiets

De herkenbare oranje deelfiets is de ideale oplossing voor het laatste stukje van je reis. Je komt zo gemakkelijk van het station of de bushalte naar je bestemming. De deelfietsen kun je op veel verschillende locaties ophalen en stallen. In de komende weken komen meer deelfietsen beschikbaar in het gebied. Ook in Oegstgeest zijn er dan diverse plekken met een aantal deelfietsen van Donkey Republic. De eerste 30 minuten van elke rit in 2024 zijn gratis. 

Hoe werkt het systeem met de deelfietsen?

Via de app van Donkey Republic (donkey.bike) zien gebruikers waar deelfietsen staan en waar de ‘hubs’ zijn: de verzamelplekken waar je de fietsen weer kunt inleveren. Op veel locaties in Katwijk, Leiden en Oegstgeest (o.a. in het Leiden Bio Science Park, Leiden Centraal en verschillende andere bedrijventerreinen) kun je op de fiets stappen of deze juist stallen. Het systeem biedt veel vrijheid om te reizen: je kunt bijvoorbeeld de heenreis met de deelfiets afleggen en de terugreis met de bus.

Eerste 30 minuten van elke rit gratis

Het Deense bedrijf Donkey Republic gaat de komende drie jaar in samenwerking met de provincie en gemeenten het aanbod verder ontwikkelen. In overleg met werkgevers kunnen hubs bijgemaakt worden op handige plekken. Het eerste jaar zijn de eerste 30 minuten van elke rit gratis. Doordat je de fiets op iedere hub weer mag achterlaten, en niet per se terug hoeft naar je opstaplocatie, hoef je nooit te betalen als je het handig aanpakt. Denk bij je volgende rit dus eens aan de deelfiets!

Meer informatie over reserveringen, betalingen, voorwaarden etc lees je op de website Nooit meer zonder fiets » Donkey Republic