(Mini)containers huishoudelijk afval
In Oegstgeest gebruiken veel inwoners minicontainers voor hun rest- en gft-afval. Wilt u een nieuwe container aanvragen, laten repareren of laten ophalen? U kunt dit eenvoudig online regelen.
Gft- of restafval
Restafval doet u in de restafvalcontainer met een groene of grijze deksel. Voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) gebruikt u de container met de bruine deksel. Plastic, metaal en drankkartons hoeft u niet apart te scheiden, dit mag bij het restafval.
Bekijk de afvalscheidingswijzer
Formaat container
Er zijn verschillende formaten minicontainers. Bij een aanvraag of wisseling ontvangt u een 240 liter container. Deze minicontainer is 57 cm breed. Heeft u erg weinig afval of is de standaard minicontainer voor u niet handelbaar, dan kunt u ook een 140 liter minicontainer aanvragen. Deze minicontainer is 48 cm breed. Qua hoogte verschillen de containers niet.
Afvalstoffenheffing
De hoogte van de afvalstoffenheffing is afhankelijk van de grootte van uw huishouden en het aantal restafvalcontainers dat u bezit. Voor een (extra) gft-afvalcontainer betaalt u niets extra.
Een onderdeel van deze belasting zijn de verwerkingskosten van het afval. Door afval beter te scheiden zorgt u voor een afname van de verwerkingskosten die de gemeente betaalt.
De gemeenteraad stelt de hoogte van gemeentelijke belastingen jaarlijks vast. De hoogte verschilt per gemeente.
Aanbiedregels
- Gft-afval gooit u in de minicontainer met bruine deksel. De restafvalcontainer heeft een groene of grijze deksel.
- Zet de container vóór 07.30 uur buiten en haal de container 's avonds vóór 20.00 uur weer binnen.
- Zet de container op de juiste aanbiedplaats. Is er geen vaste aanbiedplaats? Dan zet u de container zichtbaar met de rijrichting mee aan de rechterkant van de straat.
- Een volle container weegt maximaal 80 kilo. Zwaardere containers kan de machine niet optillen en dus niet legen.
- U zorgt dat de deksel van de containers helemaal dicht kan.
- Stamp of duw geen afval aan. Hiermee voorkomt u dat het afval klem komt te zitten en de minicontainer niet (goed) geleegd kan worden.
- Los afval (bijv. plastic zakken, dozen, bundels)naast de container nemen wij niet mee.
- Hete of kokende afvalresten laat u eerst afkoelen voordat u deze weggooit.
- Stenen, puin, grond, grote boomstronken en takken mogen nooit in uw minicontainer, de vuilnisauto kan hierdoor beschadigd raken en/of uw container kan scheuren.
- Klein chemisch afval, medicijnen, batterijen, elektrische apparaten en asbest mogen nooit bij het restafval omdat ze het milieu teveel belasten.
- Lees hier waar u overige afvalsoorten kunt inleveren.
- Is uw (mini) container op de inzameldag na 16 uur nog niet geleegd? Meld dit via Fixi.nl.
Verwerking gft-afval
Van groenteafval tot koffieprut en van etensresten tot snoeiafval: jaarlijks scheiden we in Oegstgeest zo’n 1.900 ton groente- fruit en tuinafval (gft). Eenmaal ingezameld gaat het gft naar de Bio Power installatie van Indaver in Alpen aan den Rijn. Daar wordt het verwerkt tot groen gas, compost en vloeibaar CO2.
- Bekijk een interessant filmpje over de verwerking van gft;
- Bekijk de uitgebreide infographic (pdf) over de verwerking van gft;
- Meer informatie over gft-afval op de website van Milieu Centraal.
Aanvragen of vervangen
Is uw container kwijt, bijvoorbeeld na een leging of verhuizing? Of wilt u een ander formaat container? Vraag dan een nieuwe container aan. Indien uw bak kwijt is na het legen, vragen wij u vriendelijk eerst rond te kijken of uw bak niet per ongeluk op een andere plaats is teruggezet. Dit voorkomt dubbel werk. Het vervangen of aanvragen van een nieuwe minicontainer is geheel kosteloos.
U vraagt een vervangende of nieuw formaat container heel eenvoudig online aan of telefonisch via 14071 (maandag tot en met vrijdag tussen 9.00- 12.00 uur).
Tips bij vorst
Bij vorst kan uw afval vast komen te zitten in uw minicontainer. Vooral bij gft-afval komt dit vaak voor. Tijdens de inzameling is het dan lastig de container (goed) te legen. Wij geven u tips om bevriezing van uw gft-container te voorkomen.
- Zet de gft-container op een beschutte plaats.
- Gooi geen vloeibaar of nat gft-afval in de container, maar wikkel het in papier.
- Leg kranten of eierdozen op de bodem van de container, deze nemen vocht op.
- Stamp het afval niet aan.
- Vastgevroren gft-afval maakt u met een spade voorzichtig los van de containerwand.
- Voorkom vastvriezen en plaats een klein houtje tussen het deksel van de container.
- Zet de container pas op de inzameldag vóór 07.30 uur buiten.
- Gooi geen anti-vriesmiddelen of zout in de container, dit maakt het afval ongeschikt om tot compost kunnen verwerken.