Via de website www.laadpaalnodig.nl kunt u direct een laadpaal aanvragen bij één van de aanbieders waar de gemeente mee samenwerkt. Op deze website staan ook de eisen en voorwaarden vermeld die van toepassing zijn op uw aanvraag.
De aanbieders toetsen uw aanvraag en zorgen dat zij toestemming krijgen van de gemeente om de laadpaal te mogen plaatsen. De aanbieders dienen daarbij te voldoen aan de vastgestelde visie en uitgangspunten.
Oplaadpalen elektrische voertuigen
Elektrisch rijden is een essentiële ontwikkeling om toekomstige generaties te voorzien van een gezond leefklimaat. Elektrisch rijden levert niet alleen een bijdrage aan het verwezenlijken van een duurzame samenleving, maar ook aan minder geluidsoverlast en een betere luchtkwaliteit.
Het aantal elektrische voertuigen is de afgelopen jaren enorm toegenomen, met als gevolg uitbreiding van de huidige laadinfrastructuur en herziening van het beleid. Met het vaststellen van de Laadvisie en Uitgangspunten ‘Infrastructuur voor elektrisch rijden 2023’ beoogt de gemeente te anticiperen op de verdere groei van het gebruik van elektrische voertuigen en haar inwoners hiermee een stimulans te bieden. Bekijk hieronder de vastgestelde beleidsdocumenten:
• Laadvisie ‘Infrastructuur voor elektrisch rijden 2023’ – Gemeente Oegstgeest;
• Uitgangspunten ‘Infrastructuur voor elektrisch rijden 2023’ – Gemeente Oegstgeest.
Laadpaal aanvragen
Woont of werkt u in Oegstgeest en bent u in het bezit van een volledig elektrisch voertuig of een plug-in hybride voertuig? Dan bestaat de mogelijkheid om een openbare laadpaal aan te vragen.
Via de website www.laadpaalnodig.nl kunt u direct een laadpaal aanvragen bij één van de aanbieders waar de gemeente mee samenwerkt. Op deze website staan ook de eisen en voorwaarden vermeld die van toepassing zijn op uw aanvraag. De website is een samenwerkingsverband voor het aanvragen van openbare laadpalen tussen aanbieders, gemeenten en het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur.
Veel gestelde vragen
Hoe vraag ik een laadpaal aan?
Waar zijn op dit moment al laadpalen in Oegstgeest?
Op onze interactieve kaart vindt u een overzicht van alle openbare laadpalen in Oegstgeest.
Welke aanbieders beheren en exploiteren laadpalen in Oegstgeest?
CityCharging, NewMotion, Park&Charge, Opcharge, Orange Charging, Dutch Charge, StellaPower en Allego beheren en exploiteren laadpalen in Oegstgeest. Laatstgenoemde partij neemt vanaf 1 januari 2022 geen nieuwe aanvragen in behandeling. Deze laadpalen blijven wel gewoon in bedrijf.
Kan ik subsidie vanuit de gemeente krijgen?
De gemeente Oegstgeest betaalt niet mee en verstrekt geen subsidie voor de plaatsing en de exploitatie van een laadpaal. Aanbieders hanteren verschillende laadtarieven en voorwaarden. Het is raadzaam om u vooraf goed te laten informeren hierover, zie daarvoor de website van de betreffende aanbieder.
Komt er een laadpaal voor mijn huis?
Bij de afweging waar een laadpaal wordt geplaatst spelen veel factoren mee. Deze staan beschreven in de visie en uitgangspunten. De gemeente bepaalt de locatie van de laadpaal. Waar mogelijk worden laadpalen bij elkaar geplaatst, maximaal 300 meter hemelsbreed van uw woning.
U krijgt geen eigen laadpaal. Laadpalen aan de openbare weg zijn voor alle e-rijders toegankelijk. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk e-rijders er gebruik van kunnen maken.
Hoe lang duurt de behandeling van mijn aanvraag?
Het plaatsen van een laadpaal is een samenwerking tussen de leverancier, netbeheerder en de gemeente. Houd rekening met een minimale doorlooptijd van twintig weken of langer. Daarvan zijn zes weken wettelijk verplicht vanwege de bezwaartermijn van het verkeersbesluit. Als er bezwaar wordt ingediend, dan duurt het aanvraagproces langer. Wacht daarom niet te lang met het indienen van een aanvraag.
Wordt een aanvraag voor een laadpaal altijd goedgekeurd?
Uw aanvraag voor een laadpaal regelt u via één van de aanbieders. Een aanvraag voor een laadpaal wordt getoetst aan de visie en uitgangspunten. De gemeente kijkt onder meer naar de vindbaarheid, zichtbaarheid, doorgang van ander verkeer, belemmeringen ten aanzien van straatmeubilair en (openbaar) groen, uiterlijk, beheer en aansprakelijkheid. Ook de ondergrondse infrastructuur is belangrijk bij de keuze van een locatie.
Heb ik toestemming nodig voor een laadpaal op eigen terrein?
Als u op eigen terrein een laadpaal wil realiseren, dan kan dit zonder toestemming van de gemeente, mits het bestemmingsplan dit toestaat. Met name in de beschermde dorpsgezichten Wilhelminapark, Oranjewijk en Kerkbuurt kan alsnog (planologische) toestemming nodig zijn. De gemeente financiert deze particuliere laadpalen niet en verstrekt hiervoor geen subsidie.
Het is niet toegestaan om een elektrisch voertuig op te laden met een snoer dat over het trottoir (en/of andere delen van de openbare weg) wordt uitgerold. Voor een eigen laadpaal geldt dat er geen publieke parkeerplaats of parkeerruimte op de openbare weg wordt gereserveerd voor het laden van het elektrische voertuig. Ook mag u zelf geen borden plaatsen die de indruk kunnen geven dat anderen niet op deze plek mogen parkeren.
Hoe maak ik gebruik van een openbare laadpaal?
De laadpalen zijn publiek toegankelijk, maar laden is niet gratis. De stroom betaald u via een laadpas. Een pas is verkrijgbaar bij verschillende commerciële aanbieders.
Wie betaalt de openbare laadpalen?
De gemeente Oegstgeest betaalt geen laadpalen, maar laat dit over aan de markt. Een marktpartij die een laadpaal wil plaatsen betaalt legeskosten voor het in behandeling nemen van een aanvraag. De gemeente maakt wel kosten voor het nemen van een verkeersbesluit en de plaatsing van het verkeersbord.
Is de gebruikte elektriciteit duurzaam?
Ja, voor de laadpalen wordt groene stroom gebruikt.