We hebben in Oegstgeest ongeveer 12.000 gemeentelijke bomen.
Veelgestelde vragen
Hoe bepalen jullie de levensverwachting van bomen?
Een boom in een stedelijke omgeving gaat ongeveer 40 jaar mee. Dat komt doordat de groeiomstandigheden, meestal door een standplaats in bestrating, niet ideaal zijn.
Om de levensvewachting te bepalen schakelen we bijna altijd een externe expert in. Deze houdt de richtlijnen van het Handboek Bomen van het nationale Norminstituut Bomen aan. Een boomexpert kijkt bijvoorbeeld of de kroon (bladerdak) van een boom mooi regelmatig is. Gaten in de kroon zijn een teken dat de boom niet goed groeit. Ook de diameter van de stam en de groeiwijze zijn belangrijk.
Bij de planning van een project in de openbare ruimte, geeft de boomexpert op basis van de huidige staat van de boom aan wat de toekomstverwachting is bij gelijkblijvende omstandigheden. Daarnaast wordt de verwachte invloed van het project beschreven (bijvoorbeeld graafwerkzaamheden bij de wortels). Dat gebeurt per boom.
Wat voor bomen staan er op de Bomenlijst?
Er zijn ongeveer 500 gemeentelijke bomen met een monumentale of waardevolle status. Dit zijn bomen die herdenkingswaarde hebben of bijzonder zijn vanwege ouderdom, soort of locatie. Deze bomen staan op de zogenaamde Bomenlijst. Deze lijst is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Voor deze bomen geldt een kapverbod. Er wordt slechts bij hoge uitzondering een kapvergunning verleend.
Waarom kappen en/of vervangen jullie bomen?
Jaarlijks worden om diverse redenen tussen 200 en 300 bomen vervangen. De belangrijkste redenen zijn:
- Een boom is ziek of dood.
- Er is een gevaarlijke situatie ontstaan doordat een boom dreigt om te vallen of doordat er grote takken uitbreken.
- Een boom groeit niet goed of heeft een lage levensverwachting (bijvoorbeeld door druk op de wortelzone vanuit rijwegen en parkeerplaatsen).
- Er worden werkzaamheden uitgevoerd waardoor boomwortels sterk beschadigen. Dit is meestal het geval bij herbestraten of bij de grootschalige vervanging van de rioleringen of kabels en leidingen.
Hoe kan een boom na graafwerkzaamheden er nog goed uit zien?
Het onderzoek vooraf van de boomexpert biedt een goed onderbouwde inschatting, maar geeft geen 100% zekerheid. Tegelijkertijd zegt het uiterlijk van een boom niet alles. Veel bomen en planten groeien en bloeien juist uitbundig wanneer ze het zwaar hebben, als laatste kans om zaden goed te verspreiden.
Mogen jullie snoeien als er vogels broeden?
Het broedseizoen start formeel op 15 maart, maar er kunnen natuurlijk ook al eerder vogels broeden. De natuur heeft tenslotte geen agenda. Daarom is het voor ons verplicht om goed onderzoek te doen voordat we daadwerkelijk gaan kappen. Dat betekent dat we elke boom nakijken op nestelende vogels en andere dieren. Als er inderdaad vogels nestelen, dan kappen we de boom dat voorjaar niet.