Projectontwikkelaar FSD organiseert op woensdag 21 februari 2024 een bewonersbijeenkomst over de nieuwbouwplannen. U bent van harte welkom. Een uitnodiging is verspreid onder aanwonenden.
La France
Nieuws
Wat gaan we doen?
Voor de plek van het voormalige partycentrum ‘La France’ aan de Rhijngeesterstraatweg in Oegstgeest zijn al langere tijd nieuwbouwplannen in de maak. In 2021 presenteerde projectontwikkelaar FSD een voorstel van het nieuwbouwplan ‘De Patio’. Na onderzoek onder buurtbewoners en in de gemeenteraad, kon dit plan destijds op weinig enthousiasme en steun van betrokkenen rekenen. Verdere ontwikkeling is toen gestrand.
Maar een goed ontwikkelingsplan met kansen voor specifieke doelgroepen (wonen/zorg/sociaal/middelduur) blijft gewenst. De gemeente wil hieraan meewerken en is opnieuw in overleg gegaan met ontwikkelaar FSD. De plannen voor nieuwbouw zijn daarmee nieuw leven ingeblazen. De gemeente heeft wel verschillende voorwaarden gesteld en daar is FSD mee aan de slag is gegaan.
Wanneer doen we dit?
Op 24 oktober 2024 heeft de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten La France (NvU) vastgesteld met een aantal wijzigingen (amendementen). De definitieve NvU met daarin deze wijzigingen verwerkt, kunt u op deze pagina downloaden. Ook de aangenomen amendementen zijn hier na te lezen.
De NvU La France vormt het kader van een woningbouwontwikkeling op deze locatie. De ontwikkelaar onderzoekt momenteel de impact van de vastgestelde NvU op de planontwikkeling.
Omgevingsplan
Bij het ruimtelijk passend maken van de nieuwbouwplannen moet rekening gehouden worden met de nieuwe Omgevingswet. De planning van deze procedure volgt nog. En is dan ook te vinden op de website van de gemeenteraad en op de gemeentepagina van de Oegstgeester Courant.
Waar gaan we aan het werk?
Het voormalige partycentrum ‘La France’ aan de Rhijngeesterstraatweg in Oegstgeest.
Hoe gaan we te werk?
Het project voeren we in fases uit en bevindt zich nu in een voorbereidende fase. Via verschillende kanalen houden we u op de hoogte.
Activiteiten/participatie
14 maart 2024 - Presentatie FSD in beeldvormende raadsvergadering
Tijdens de beeldvormende raadsvergadering van 14 maart 2024 presenteert FSD zijn plannen aan de gemeenteraad. Dit is een openbare vergadering waarvoor aanwonenden en andere belanghebbenden van harte uitgenodigd zijn. Tijdens deze vergadering heeft u de gelegenheid om vragen te stellen of u uit te spreken.
5 september 2024 - Beeldvormende raadsvergadering Nota van Uitgangspunten 'La France'
Tijdens de beeldvormende raadsvergadering van 5 september 2024 presenteert het college de uitgangspunten voor een ontwikkeling op de locatie van het voormalig partycentrum 'La France'. De vergadering start om 20.00 uur in de Raadzaal van het gemeentehuis. Stukken komen hier beschikbaar.
Programma (globaal)
20.00 - 20.30 uur: Presentatie gemeentelijk projectteam
20.30 - 21.15 uur: Gelegenheid voor het stellen van vragen door inwoners
Pauze
21.30 - 22.15 uur: Gelegenheid voor het stellen van vragen door gemeenteraadsleden
10 oktober 2024 - Oordeelsvormende raadsvergadering
Tijdens deze commissievergadering bespreekt de gemeenteraad het raadsvoorstel en de Nota van Uitgangspunten inzake de voormalige 'La France'-locatie. Er is hierbij inspraakgelegenheid voor het publiek. Meer informatie hierover is verkrijgbaar via griffie@oegstgeest.nl.
Veel gestelde vragen
Hoeveel woningen zijn er gepland op de ontwikkellocatie La France?
Deze locatie lijkt geschikt voor de realisatie van circa 100 woningen. Het definitief aantal woningen is op dit moment nog niet bekend.
Tot hoe hoog mag er gebouwd worden op de La France-locatie?
In het coalitieakkoord is deze locatie aangewezen als woningbouwlocatie en is als maximale bouwhoogte 18 meter genoemd.
Voor welke doelgroepen komen er woningen in dit complex?
Er worden appartementen gebouwd voor de sociale huur, middeldure huur/koop en vrije sector volgens de verdeling 30%, 25% en 45%. Hierbij is speciale aandacht voor starters- en levensloopbestendige woningen. De ontwikkelaar heeft hiervoor samenwerking gezocht met de Vereniging Oegstgeester hofjes, Marente en MeerWonen.
Het college hecht er voorts aan in deze nieuwbouwontwikkeling huisvesting en doorstroming van lokaal woningzoekenden uit de doelgroepen ‘starters’ en ‘65+’ een impuls te geven. Dit is ook een van de uitgangspunten in de nota.
Hoe wordt het autoverkeer van de bewoners van de nieuwbouwlocatie ontsloten?
Vanwege de beperkte ruimte voor parkeren op deze plek is een voorwaarde dat de parkeerbehoefte op deze locatie zoveel mogelijk ondergronds wordt ingepast. Het verkeer uit een nieuwe ondergrondse garage wordt naar verwachting ontsloten via het Van Wijckersloothplein en de Apollolaan.
Worden er voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd?
De gemeente hanteert passende parkeernormen waaraan moet worden voldaan. Uitgangspunt is daarbij parkeren op eigen terrein. Lukt dat niet of niet geheel, dan kan de ontwikkelaar een goed onderbouwd voorstel doen. Dit mag geen negatief effect hebben op bestaande parkeerdruk in de omgeving.
Hoe hebben de verschillende woningtypen invloed op de verkeersdrukte?
Afhankelijk van type woning hanteert de gemeente normen voor te verwachten verkeersdrukte. Dit wordt uitgewerkt in de Nota van Uitgangspunten.
Hebben de percentages van de verschillende woningtypen invloed op het parkeren?
Ja, aan elk woningtype hangt een andere parkeernorm.
Hoe gaat het bouwverkeer straks van en naar deze ontwikkellocatie?
De ontwikkelaar onderzoekt wat de meest efficiënte route is voor het bouwverkeer. Dit wordt beoordeeld door de gemeente bij de vergunningsaanvraag.
Wat kan de gemeente zeggen over een mogelijke herinrichting van de Apollolaan en het Van Wijckersloothplein?
Met de voorgenomen nieuwbouwontwikkeling op de La France-locatie ontstaat een natuurlijk momentum om de verkeerssituatie in dit gebied nader te onderzoeken.
Kunnen de bestaande verkeersontsluitingen, zoals bijvoorbeeld de Willibrordrotonde, de toename van verkeer vanaf de nieuwbouwlocatie aan?
Toename van verkeersbewegingen vanaf de nieuwbouwlocatie zullen vanzelfsprekend merkbaar zijn op de Apollolaan en de Rustenborchdreef. Deze extra toename van verkeer kan goed worden afgewikkeld op dit bestaande wegennet en zorgt niet voor problemen.
De Wilibrordrotonde daarentegen is een bekend en druk verkeersknoppunt in Oegstgeest. Het effect van de nieuwbouwontwikkeling op dit verkeersknooppunt heeft uiteraard de aandacht van de gemeente en wordt in een volgende planfase nader onderzocht.
Is er in het ontwerp rekening gehouden met de cultuurhistorische omgeving waarbinnen deze ontwikkeling plaatsvindt?
In 2023 heeft de gemeente een cultuurhistorische waardering op laten stellen door een architectuurhistoricus. Dit onderwerp is op basis van deze notitie verder uitgewerkt in de Nota van Uitgangspunten.
Hoe wordt rekening gehouden met de (privacy van de) bewoners in de omliggende complexen c.q. gebieden?
Vanaf 2021 hebben diverse participatiemomenten (bijeenkomsten en gesprekken) plaatsgevonden. De ontwikkelaar heeft rekening gehouden met de geuite wensen door:
- geen directe ramen en buitenruimtes richting de begraafplaats te situeren;
- geen directe ramen van de nieuwbouw richting het appartementencomplex grenzend aan het Van Wijckersloothplein te situeren en
- aan de zijde van basisschool de Kring loggia’s te situeren.
Voorts is in de voorliggende Nota van Uitgangspunten d.d. 22 augustus 2024 opgenomen dat:
- ter behoud van de ruimtebeleving in het gebied, privacy en lichtinval de afstand tussen de nieuwbouw en de omliggende complexen minimaal even groot zijn als de nieuwbouw hoog is;
- een nieuwbouwontwerp voorziet in een kwalitatieve groene buffer tussen de appartementen grenzend aan het Van Wijckersloothplein en het plangebied;
- waar mogelijk wordt gestreefd naar het behoud van waardevol groen en natuurlijke bodem.
Hoe wordt rekening gehouden met de verkeersveiligheid van de dagelijks passerende scholieren voor het Rijnlands Lyceum dicht nabij de nieuwbouwlocatie?
De verkeersveiligheid van scholieren heeft vanzelfsprekend de aandacht van de gemeente in deze ontwikkeling en wordt in een separaat project opgepakt, parellel aan deze planontwikkeling.
Op welke momenten vindt nog participatie over deze planontwikkeling plaats?
De verdere uitwerking van dit initiatief binnen de kaders van de Nota van Uitgangspunten dient ontwikkelaar FSD af te stemmen met belanghebbenden middels participatie. In aanloop naar de vergunningsaanvraag zal ontwikkelaar FSD betrokkenen consulteren conform het door de gemeente te toetsen Participatieplan. Er zal ten tijde van de vergunningsaanvraag een uitgebreide procedure doorlopen moeten worden met een ter inzage termijn voor formele inspraak.
Voorafgaand en ook tijdens de bouwfase is participatie een doorlopend thema.
In aanloop naar de besluitvorming over de Nota van Uitgangspunten zijn de beeldvormende raadsvergaderingen en commissiebehandeling het moment voor betrokkenen om de raad op de hoogt te stellen van hun zorgen en/of standpunten over deze planontwikkeling.
Contactgegevens
Heeft u vragen? Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 12.00 uur op 14 071. U kunt ook ons contactformulier invullen. De projectleider is Florine Groenewoud.
Meer informatie over de bouwplannen voor deze locatie vindt u op de website van de ontwikkelaar.