Tegenwoordig kunnen we veel dingen online doen, regelen en kopen. Dat is handig en makkelijk maar er zijn ook risico’s. Internetcriminelen kunnen misbruik maken van u en uw gegevens. Ze kunnen u bijvoorbeeld hacken (inbreken op uw computer, website of e-mail), oplichten of hulpvraagfraude plegen via WhatsApp. Wilt u weten welke maatregelen u kunt nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken? Kijk dan op de website van de politie.
Ook jongeren kunnen te maken krijgen met cybercriminaliteit. Bijvoorbeeld met:
- sexting (het sturen van seksueel getinte berichten of pikante foto's of video's),
- sextortion (afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer),
- geldezel (wanneer je je bankpas en pincode uitleent aan criminelen die je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen)
- cyberpesten (het pesten op internet of via een mobiele telefoon)
- ID-fraude (bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens).
Wilt u als ouder of verzorger weten hoe u cybercriminaliteit bij uw kind kunt herkennen, hoe u hierover kunt praten en hoe u het kunt voorkomen? Kijk dan op de website van Centrum Jeugd en Gezin Oegstgeest.
Hoe meer de politie en het Openbaar Ministerie weten over cybercriminaliteit, hoe groter de kans is dat daders worden gepakt. Aangifte doen is daarom altijd belangrijk. Dit kan via 0900-8844 of bij het politiebureau. Zorg ervoor dat u geen digitale sporen wist: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie om mee te nemen naar de politie.
Doe de Cybercrime Challenge
Wij helpen u graag om uzelf beter te beschermen tegen internetcriminelen. Dit leert u het beste door het zelf te ervaren. Samen met de gemeenten Leiderdorp, Leiden, Voorschoten en Zoeterwoude bieden we korte trainingen aan die u kunt volgen om uzelf beter te wapenen tegen cybercriminaliteit: de Cybercrime Challenge.
Nieuwsgierig? Kijk snel op de Cybercrime Challenge pagina!
HackShield – Junior Cyber Agents (8 – 12 jaar) gezocht!
Cybercriminaliteit is een groeiend probleem, ook in onze gemeente. Daarom doen de gemeente Oegstgeest en de politie vanaf februari 2022 mee met HackShield. In het filmpje hieronder roepen burgemeester Emile Jaensch en wijkagenten Pieter en John kinderen op om zich aan te melden.
HackShield is een online game voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Het maakt hen weerbaarder tegen cybercriminaliteit. Door deze spannende game worden ze opgeleid tot Junior Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaren. Ze leren niet alleen voor zichzelf, maar kunnen daarna ook anderen helpen!
Als Cyber Agent in opleiding leert uw (klein)kind alles over veilig internetten en online gevaren, zoals goede wachtwoorden maken en hoe je jouw data beschermt. Spelenderwijs leren ze belangrijke dingen die ze ook met u kunnen delen! Bovendien maken de kinderen kans om gehuldigd te worden door de politie als Junior Cyber Agent. Een mooi verhaal voor op school!
Wilt uw (klein)kind ook meedoen? Aanmelden kan (gratis) online.
HackShield Academy – Voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud
HackShield Academy is een gratis lessenpakket, speciaal voor jongeren van 12 tot 16 jaar. De lessen duren 40 tot 60 minuten en gaan over onderwerpen die voor tieners belangrijk zijn, zoals sexting en online fraude. Het programma is leerzaam, interactief en vooral leuk!
Meer informatie over het lessenpakket.
HackShield University – De digitale opvoeding voor volwassenen
Ook volwassenen zijn steeds meer online, wat kansen, maar ook risico's met zich meebrengt. Criminelen richten zich steeds vaker op het internet, waardoor veilig internetten belangrijker wordt. Dit noemen we 'digitale hygiëne'. Denk aan gewoontes zoals sterke wachtwoorden gebruiken. Door samen te leren over cybercrime en hoe we ons ertegen kunnen beschermen, werken we aan een veiligere digitale samenleving.
Ga naar de website van Hackshield en leer via korte video's en opdrachten hoe u uzelf beter kunt beschermen tegen cybercriminaliteit.
Meer weten? Bekijk dan het volgende filmpje.