Tips om verantwoord te stoken

Als het kouder wordt, gebruiken veel mensen in ons dorp weer de houtkachel of open haard. Bij het stoken komt rook vrij. In die rook zitten stoffen die slecht kunnen zijn voor uw gezondheid en die van anderen. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van het soort kachel, het hout dat u gebruikt en de manier waarop u stookt. Door slim te stoken, kunt u de hoeveelheid rook en schadelijke stoffen verminderen.

Hieronder staan 8 tips om schoner en veiliger te stoken:

  • Gebruik alleen droog hout.
  • Stook geen geverfd of geïmpregneerd hout.
  • Leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan.
  • Stook niet bij mist of als het windstil is.
  • Laat uw schoorsteen minstens één keer per jaar schoonmaken.
  • Zorg voor genoeg lucht, smoor het vuur niet en laat het vanzelf uitbranden.
  • Houd ventilatieroosters open tijdens het stoken.
  • Kijk naar het vuur: goede vlammen zijn geel en rustig, en er komt weinig rook uit de schoorsteen.

Met deze tips stookt u niet alleen schoner, maar ook veiliger. Geniet van de warmte en sfeer, en denk aan uw gezondheid en die van uw buren.

De brandweer raadt aan om de schoorsteen elk jaar te (laten) vegen. Zo voorkomt u een schoorsteenbrand. Meer informatie hierover vind u op de website van de brandweer: Schoorsteenbrand - Brandweer.

Wilt u meer weten over verantwoord stoken? Kijk dan op de website van milieucentraal.