Leuk dat u langskomt bij deze klimaatadaptieve tuin! Op deze pagina leggen wij uit waar u precies naar kijkt en waarom deze tuin zo belangrijk is.

In december 2023 was er een loting onder alle inwoners van Oegstgeest. Iedereen met een betegelde voortuin kon meedoen om een klimaatadaptieve tuin te winnen. De familie Otto won de tuin waar u nu voor staat. Hieronder ziet u foto’s van de aanleg van de tuin.

(meer tekst na de foto's)

 

 

 

 


De tuin is eind maart 2024 gerealiseerd.

Wat maakt deze tuin klimaatadaptief?


Deze tuin is aangelegd in de startweek van het NK tegelwippen, op 21 maart. In totaal is er 16 m2 aan tegels verwijderd. Deze zijn grotendeels vervangen door bodembedekkende, wintergroene en inheemse plantensoorten die goed op deze plek kunnen groeien. Een klein deel bestaat uit waterdoorlatende half-verharding. Het vervangen van steen door groen maakt de tuin veel koeler in de zomer en gaat hittestress tegen. Verder is er een krentenboompje geplant, die bessen draagt waar de vogels graag van eten. 

Wateropvang

Het regenwater wordt opgevangen in een regenton met een overloop naar een ondergrondse voorziening van hydrorock. Dit is een systeem van steenwol met een vermogen om 1425 liter water op te nemen. Dit water stroomt dus niet meteen naar het riool, maar wordt vastgehouden in de tuin en kan vervolgens worden opgenomen door de bodem. Zo krijgen de planten ook tijdens een droge periode voldoende water. De tuin zorgt dus voor waterberging, verkoeling en voedsel. De familie is erg blij met het resultaat.

De tuin is ontworpen en aangelegd door M. van der Spek Groep (Plattegrond in .pdf)

Wat is klimaatadaptatie?


Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. De hoeveelheid neerslag is de afgelopen 60 jaar met 20 procent gestegen. Door de klimaatverandering zal dit meer toenemen. We krijgen ook steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten en kelders inlopen. 

Door klimaatadaptatie passen we ons aan aan het klimaat. Dat helpt de nadelige effecten te voorkomen of te verhelpen. We kunnen dit doen door onze tuinen en de openbare ruimte te vergroenen; stenen vervangen door groen. Het groen neemt het water op zodat het niet in het riool terechtkomt en plassen op straat veroorzaakt. Ook in de openbare ruimte kunnen meer bomen en andere beplanting geplaatst worden, zodat er meer schaduw ontstaat op straat en in de woningen. Dat zorgt voor verkoeling. Bovendien wijst onderzoek uit dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Dus meer groen doet ons goed!